Hlavní obsah

Moskva doufá, že Trump dosáhne stažení vojsk NATO od hranic Ruska

– Washington

Nově zvolený prezident USA Donald Trump by mohl přesvědčit Severoatlantickou alianci, aby stáhla své jednotky od hranic s Ruskem. Americkým novinářům to v pátek v New Yorku řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Prospělo by to podle něj k uvolnění napětí v Evropě. Peskov předpokládá, že by se mohly zlepšit „mizerné“ vztahy USA a Ruska.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Jestliže naši dva vůdci, myslím ruského prezidenta Putina a budoucího prezidenta Trumpa, jsou dost moudří, aby měli politickou vůli spolu hovořit, pak budeme mít velkou šanci na jednání a pokus konstruktivně vyřešit problémy, protože teď máme mizerné vztahy,“ řekl Peskov v televizi CNN. O Donaldu Trumpovi a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi prohlásil: „Vypadá to, že jsou oba velmi pragmatičtí.“

„Slyšeli jsme, že Trump zmínil, že dává hlavní prioritu americkým národním zájmům.“ Podle něj je v tom podobný Putinovi, který stejně tak upřednostňuje ruské zájmy. „Současně ale oba vyjádřili připravenost rozvíjet dobré vztahy s dalšími zeměmi ve světě, což je velmi pozitivní souvztažnost,“ dodal Peskov.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Republikánský prezident by podle Peskovova vyjádření pro AP ”mohl přesvědčit NATO, aby zpomalilo své rozšiřování nebo aby stáhlo své síly od hranic s Ruskem,” konstatoval mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Moskva totiž dosud viděla jen to, jak „svaly NATO rostou a rostou a postupuje blíž a blíž k ruským hranicím”.

Peskov dodal, že na to muselo Rusko reagovat: „Samozřejmě, že jsme museli přijmout protiopatření.” Podle něj by „stažení sil NATO od hranic, nebo jejich omezení mohlo usnadnit situaci”. Moskva vychází z vyjádření Trumpa v kampani, kdy označil NATO za relikt minulosti.

Trump v pátečním rozhovoru pro list The Wall Street Journal řekl, že se s Putinem brzy telefonicky spojí. Budoucí prezident prý dostal po svém zvolení od prezidenta Putina ”krásný dopis”.

Peskov ale v New Yorku prohlásil, že Putin s žádným kontaktem do Trumpovy inaugurace plánované na leden příštího roku nepočítá. Partnerem kremelského šéfa je stále Barack Obama, řekl mluvčí.

Trump se o vztazích s Ruskem několikrát během volební kampaně zmínil. Putina pochválil jako schopného politika a Rusko označil za žádoucího spojence v boji proti Islámskému státu.

Vstřícné Trumpovy poznámky vyvolaly kritiku demokratického tábora protikandidátky Hillary Clintonové, podle níž je napojen na Kreml. To ale Peskov popřel: „Rád bych vám připomenul, že prezident Putin dělal maximum pro to, aby zůstal neutrální. Nikdy neukázal, kterého kandidáta by upřednostňoval. Byl velmi obezřetný, říkal, že Rusko se nemůže vměšovat do vnitroamerických záležitostí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám