Hlavní obsah

Bolivijský prezident Morales podal demisi

– La Paz • Aktualizováno

Po třech týdnech masových manifestací v Bolívíi oznámil prezident Evo Morales demisi, uvedla místní média. Reagoval na výzvy opozice, armády a policie, aby rezignací uklidnil masové protesty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bolivijské protestyVideo: Reuters

 
Článek

Už během dne oznámil, že vyhlásí nové volby. Výsledky těch posledních z 20. října, které vyhrál Morales už v prvním kole, označila opozice za zfalšované. V neděli je odmítla potvrdit i Organizace amerických států (OAS), která prováděla audit výsledků.

„Rozhodl jsem se svolat nové volby," prohlásil Moreles na mezinárodním letišti v El Alto, městu sousedícímu s metropolí La Paz. Obklopen svými příznivci z řad domorodých obyvatel první indiánský prezident Bolívie také řekl, že pro nové volby vymění všechny členy nejvyššího volebního soudu. Stále však čelil výzvám k odstoupení a během dnes je vyslyšel.

Protivládní protesty v Bolívii. Starostku vláčeli městem, polili barvou a ustřihli jí vlasy

Amerika

Volební soud byl opozicí a OAS kritizován za to, že na téměř 24 hodin pozastavil zveřejňování průběžných volebních výsledků. Když publikování výsledků obnovil, byl výsledek velmi odlišný.

Foto: Juan Karita, ČTK/AP

Bolivijský prezident Evo Morales

Před pozastavením výsledků to totiž vypadalo na jasné konání druhého kola, po obnovení zveřejňování výsledků měl Morales potřebný desetiprocentní náskok a volební soud posléze oznámil, že druhé kolo se konat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám