Hlavní obsah

Mladý Kennedy v jistém smyslu obdivoval Hitlera

Právo, roš

Budoucí prezident USA John F. Kennedy choval jistý obdiv k Adolfu Hitlerovi i k jeho režimu. Vyplývá to z Kennedyho poznámek a dopisů napsaných během cest do nacistického Německa. Čerpá z nich kniha vydaná v Německu John F. Kennedy mezi Němci. Cestovní deníky 1937–45, napsal server britského listu The Daily Mail.

Článek

„Fašismus? Pro Německo správná věc,“ poznamenal si 21letý Kennedy. „Jaká jsou zla fašismu v porovnání s komunismem?“ položil otázku. Dva roky před vypuknutím 2. světové války, 21. srpna 1937, napsal, že „Němci jsou příliš dobří, proto se lidé proti nim spolčili, aby se uchránili“, citoval server.

Po cestě Porýním dochází Kennedy k závěru: „Zdá se, že nordické rasy jsou skutečně nadřazeny románským.“ Zapůsobila na něj i prohlídka Hitlerova sídla v Berchtesgadenu a vyhlídky na vrchol hory, jež tu pro něj byly postaveny.

Předvídal mu velkou budoucnost

„Kdo tato dvě místa navštívil, snadno si představí, že z nenávisti, která ho nyní obklopuje, se Hitler za několik let vynoří jako jedna z nejdůležitějších osobností, které kdy žily,“ mínil Kennedy, který měl ovšem zároveň pro Hitlera řadu odsudků. Jako třeba, že vládne pomocí propagandy a strachu.

Kniha vyšla měsíc před 50. výročím Kennedyho projevu před západoberlínskou radnicí Schöneberg 26. června 1963, v němž v době studené války vyjádřil solidaritu Evropě dnes ikonickými slovy. „Jsem Berlíňan!“

Týden před tímto výročím přijede do Berlína nynější prezident Barack Obama.

Reklama

Výběr článků

Načítám