Hlavní obsah

Milióny Američanů prchají před smrtícím hurikánem Matthew

Novinky, jem
Tallahassee
Aktualizováno

Jihovýchodní pobřeží Spojených států se připravuje na úder smrtícího hurikánu Matthew. Úřady na Floridě, v Georgii a v Severní i Jižní Karolíně už nařídily evakuaci více než dvou miliónů lidí. Florida a Severní Karolína navíc vyhlásily nouzový stav a americký prezident Barack Obama varoval občany, aby se řídili pokyny, protože situace je opravdu vážná.

BEZ KOMENTÁŘE: Z obchodů na Floridě zmizelo zboží, lidé si dělají kvůli hurikánu Matthew zásobyVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Rád bych před veřejností zdůraznil - tohle je skutečně nebezpečná bouře. Pokud byla ve vaší oblasti nařízena evakuace, musíte to brát vážně,“ řekl podle listu The Telegraph šéf Bílého domu po zasedání Federálního úřadu pro krizové situace.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Nad Miami už se stahují mračna.

Hurikán Matthew třetí kategorie doprovázejí vichry o rychlosti až 190 km v hodině. Na Haiti a v Dominikánské republice už bouře připravila o život 26 lidí. Nyní se žene na Bahamy a panují obavy, že u pobřeží USA ještě zesílí a zasáhne pevninu jako hurikán čtvrté kategorie.

Foto: Jonathan Drake, Reuters

Evakuace je v plném proudu.

Floridě přitom Matthew podle matematických modelů uštědří přímý zásah, varoval guvernér Rick Scott. Na 1,5 miliónu obyvatel podle něj má čtyřiadvacet hodin na to, aby se připravilo anebo - lépe - klidilo se hurikánu z cesty.

Některé zasažené oblasti mohou podle federálních úřadů zůstat neobyvatelné týdny, přičemž škody napáchané Matthewem mohou být nejhorší od roku 1992, kdy hurikán Andrew zpustošil Miami.

Vyděšení lidé si před příchodem bouře dělají zásoby; v některých obchodech proto docházejí potraviny a benzínových pump pohonné hmoty.

Foto: Stringer, Reuters

Regály zejí prázdnotou

Reklama

Související témata:

Související články

Mimořádně silný hurikán se valí Karibikem

Jeden z nejsilnějších atlantických hurikánů posledních let Matthew se přesouvá nad Karibským mořem směrem k Jamajce, Haiti a východnímu cípu Kuby. Jamajku už...

Na Haiti a Jamajku se žene hurikán Matthew

K Haiti se blíží střed hurikánu Matthew. Doprovází ho vichry o rychlosti až 230 kilometrů za hodinu. V úterý o tom informovalo americké Národní středisko pro...

Výběr článků

Načítám