Hlavní obsah

Michelle Obamová chtěla, aby prezident vyměnil některé poradce

Právo, Jiří Roškot
Washington

Prohry a potíže prezidenta Baracka Obamy zejména se zdravotní reformou natolik vadily jeho manželce Michelle, že dokonce požadovala, aby vyměnil některé své poradce. V nové knize o tom, jak první černošská dáma USA hledala své místo v Bílém domě, nazvané Obamovi to napsala reportérka listu The New York Times Jodi Kantorová. O dění v zákulisí vyzpovídala asi tři desítky poradců.

Článek

Někdy na ně byla Michelle tvrdší, než prezident, napsala autorka s tím, že výhrady tlumočila jeho ústy. „Má pocit, že máme špatně nastavené kormidlo,“ měl jednou říci prezident na poradě.

Upřímnost nade vše

Jablkem sváru se stala prezentace toho, co Obama pro Američany dělá. Michelle ho vidí jako reformátora s posláním povzneseného nad každodenní šarvátky, a obávala se, že pavučina kompromisů by ho degradovala na tuctového washingtonského politika. Prezidentovi poradci se ale vesměs řídí právě politikou možného, volbami a počtem křesel v Kongresu.

„Myslí si, že jsou důležitější věci, než prohrát volby: být k sobě upřímný,“ řekla o Michelle bývalá šéfka jejího sekretariátu. Prezidentova manželka prohlásila, že klíčovou je pro ni zdravotní reforma, a domáhala se veřejné role v její obhajobě.

Tím se ale dostala do křížku s Rahmem Emanuelem, šéfem kanceláře Bílého domu. Tvrdým a Kongresem protřelým praktikem, který dával přednost dílčím dohodám s naježenou republikánskou opozicí.

Prezident měl také v živé paměti negativní odezvu veřejnosti, když se v roce 1993 v neúspěšné zdravotní reformě angažovala tehdejší první dáma Hillary Clintonová.

Obamová rovněž kvůli napětí s Emanuelem „stávkovala“ a odmítala se podílet na kampani před volbami do Kongresu 2010. Pak svolila k pouhým osmi vystoupením.

Stojí za mužem

Znovuzvolení Obamy letos v listopadu je však něco jiného. Michelle je stoprocentně připravena pomoci, napsala autorka knihy.

Podle ní se v roce 2010 Michelle proměnila, do jisté míry si na Bílý dům zvykla a našla v něm své místo. Zaměřuje se na aktivity, které nepřímo kopírují hlavní cíle Obamovy agendy, například kampaň proti dětské obezitě. Na rozdíl od manžela si ale velmi chválí letní prezidentské sídlo v Camp Davidu, kde není pod drobnohledem poradců a fotografů.

Další spory

Michelle přitom úzkostlivě hlídala maximální dokonalost všech svých veřejných akcí, protože jako první černošská první dáma byla dvojnásob středem pozornosti. I to bylo zdrojem napětí s poradci prezidenta.

Kantorová v knize popisuje výbuch hněvu mluvčího Roberta Gibbse. Poté, co strávil den vyvracením tvrzení, že Michelle označila život v Bílém domě za „peklo" v rozhovoru s chotí francouzského prezidenta, přišla od ní výtka, že tomu nevěnoval dost pozornosti.

Michelle se nemínila vměšovat do politiky, ale nechala se strhnout zápalem pro manželův úspěch. Vrcholem pro ni bylo, když mu poradci předloni nedodali projev k imigraci, a musel si ho napsat sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám