Hlavní obsah

Mexická matka nesmí zůstat v USA, kde má syna

Novinky, BBC,
LOS ANGELES

Mexická matka Elvira Arellanová byla v noci na pondělí deportována z USA, kde chtěla zůstat se svým synem, který má americké občanství. Arellanovou deportovali, protože byla ilegální imigrantkou. Osmiletý Saul ale může v USA zůstat, protože se tam narodil.

Článek

Arellanová byla deportována v 22 hodin místního času (7:00 SELČ). V Tijuaně byla předána do rukou mexických úřadů, které ji propustily.

Arellanová vehementně bojovala o právo zůstat v USA se svým synem, který se tam narodil. Nebojovala však jen za sebe, ale také za práva dalších tisícovek ilegálním imigrantek, které jsou ve stejné situaci. V USA žije na 12 miliónů ilegálních imigrantů ze zemí Latinské Ameriky

Arellanová strávila rok v chicagském kostele Sjednocených metodistů, kam se ukryla minulý srpen, aby se vyhnula deportaci. V sobotu ale odcestovala do Los Angeles, aby bojovala za reformu imigračního zákona. Její syn už loni v listopadu odjel do Mexika a žádal vládu, aby zabránila deportaci jeho matky.

Příběh ilegální imigrantky

Arellanová ilegálně překročila hranice Mexika a USA v roce 1997. Byla deportována, ale za několik dnů se jí povedlo vrátit. Usadila se v Chicagu, kde pracovala jako uklízečka na letišti O´Hare. V roce 2002 byla zatčena a odsouzena, neboť pracovala pod falešným číslem sociálního pojištění. Očekávala, že v půlce srpna loňského roku dostane příkaz k deportaci. proto se se svým synem rozhodla najít útočiště v kostele. "Mám jen dvě možnosti. Buď se vrátím do své vlasti, do Mexika, nebo zůstanu a budu bojovat."

Bojovníci za práva ilegálních imigrantů oznámili, že uspořádají protestní akce a vigílie na její podporu a budou žádat, aby se mohla vrátit do USA. Její syn zůstal s lidmi, u nichž Arellanová byla, když ji zadrželi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám