Hlavní obsah

Město na Floridě ohrožují jedovaté ropuchy. Jsou všude, tvrdí místní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palm Beach (USA)

Floridské město Palm Beach Gardens zaplavily tisíce jedovatých ropuch. Obec s 55 tisíci obyvateli, která leží severně od Miami, se obává rizik, která tyto žáby představují zejména pro děti a domácí mazlíčky. Informaci přinesl americký list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ropuchy nasbírané v Palm Beach

Článek

Ropuchy se ve floridském městě začaly objevovat v uplynulých týdnech v zahradách, bazénech, na chodnících i příjezdových cestách.

„Jsou všude, je jich spousta, pokrývají každý čtvereční decimetr. Nemůžete ani projít trávou, abyste na nějakou nešlápli,“ uvedla místní obyvatelka Jenni Quashaová.

„Nejsou to stovky, jsou jich tisíce,“ přidala se Carollyn Riceová.

Původně v USA nežily

Floridské sdělovací prostředky identifikovaly přemnožené obojživelníky jako ropuchy obrovské (Rhinella marina). Tento na pohled možná roztomilý, ale rozhodně ne neškodný živočich měří podle serveru MSN zhruba kolem 15 až 22 centimetrů. Vedle dospělců oblast zamořily i tisíce mladých jedinců.

Dané žáby se však původně ve Spojených státech nevyskytovaly, jejich přirozenou domovinou je Střední a Jižní Amerika. Jejich přítomnost na Floridě se datuje od roku 1955, kdy jich zhruba stovka nešťastnou náhodou utekla obchodníkovi s živými zvířaty na letišti v Miami.

Když se ropuchy obrovské cítí ohroženy, vylučují z hlavy toxickou, mléčnou tekutinu. Stane se tak, pokud je kupříkladu někdo vezme do ruky nebo se jich třeba jen dotkne. Látka může způsobit podráždění očí a kůže a představují vážné riziko pro kočky a psy, pokud by ropuchu pozřeli. Mohlo by je to dokonce i zabít, píše MSN.

Podle Marka Holladaye, hlavního technika odchytové služby Toad Busters, vytvořily vytrvalé deště a teplá zima v této oblasti ideální klima pro jejich rozmnožování.

Ropuší líheň je v jezeře na předměstí Mirabella v Palm Beach Gardens. Místní obyvatelé by měli zabránit dětem a domácím mazlíčkům, aby s nimi přišli do kontaktu. „Nemůžeme se koupat v bazénu, děti si hrát venku, nemůžeme si posedět na zahradě,“ stěžuje si Quashaová.

Reklama

Související články

Tři děti na Floridě zemřely v mrazáku

Tragicky skončila hra tří malých dětí na Floridě. Podle informací šerifa okresu Suwannee trojice dětí ve věku jednoho, čtyř a šesti let nešťastnou náhodou...

Výběr článků

Načítám