Hlavní obsah

McCain v klipu ironicky přirovnal Obamu k Mojžíšovi

Republikánský kandidát na prezidenta USA John McCain pokračuje v pokusech zesměšnit soupeře Baracka Obamu pomocí videoklipů. V tom posledním ho srovnává s Mojžíšem. Minule mu zase předhazoval, že patří k celebritám typu Britney Spearsové či Paris Hiltonové.

Foto: Joshua Robert, Reuters

Demokratický kandidát na prezidenta USA Barack Obama

Článek

Nový klip, který je k vidění pouze na internetu, nese název Jedinečný. Jde o kombinaci výňatků z Obamových projevů se záběry ze slavného filmu Desatero přikázání režiséra Cecila B.De Milla. Na záběrech se objevuje herec Charlton Heston v roli Mojžíše, jak otevírá cestu Rudým mořem, aby umožnil útěk Židů z Egypta.

"V roce 2008... ho nazvou jedinečným," říká ironicky hlas na Obamovu adresu. "Možná, že je jedinečný. Je ale připraven k tomu, aby se postavil do čela?" dodává řečník, zatímco klip ukazuje záběr prezidentské Oválné pracovny v Bílém domě.

Předchozí video přirovnalo Obamu k Paris Hiltonové

V předcházející televizní reklamě je Obama zobrazen jako osobnost, která se sice těší postavení světové celebrity, ale vystupuje až příliš sebevědomě a nehodí se do role hlavy státu.

Demokratický kandidát je v této reklamě vyobrazen jako hvězda, která se vystavuje na odiv celému světu, ale zájmy americké veřejnosti ignoruje. "Je největší celebritou na světě," řekl o Obamovi McCainův hlavní poradce Steve Schmidt. "Klademe však americkému lidu otázku, zda věří, že je skutečně připraven tento národ vést. My si myslíme, že není."

Oba materiály podle agentury AFP dokládají další z mnoha způsobů, jak McCain útočí na Obamovy politické schopnosti. Zároveň ukazuje snahu republikánského týmu vylíčit Obamovu popularitu ve světě jako slabinu.

"Dokáže o mně John McCain vůbec říct něco pozitivního?" reagoval Obama na McCainovu kampaň. "Zeptejte se ho, zda je vůbec pro něco, nebo zda je jen proti všemu." Přirovnání k Spearsové a Hiltonové je podle Obamy důkazem, že se ho republikáni snaží pošpinit za každou cenu.

Reklama

Výběr článků

Načítám