Hlavní obsah

McCain: stanu-li se prezidentem, budou vojáci z Iráku do čtyř let doma

Novinky, CNN, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLUMBUS

Kandidát na příštího amerického prezidenta John McCain ve čtvrtek v Ohiu řekl, že v případě svého zvolení očekává stažení amerických vojsk z Iráku do čtyř let. Boj proti povstalcům z Tálibánu v Afghánistánu prý však nebude tak jednoduchý, i když by byl chycen nebo zabit vůdce teroristů z Al Kajdy Usáma bin Ládin.

Foto: Tim Shaffer , Reuters

John McCain

Článek

McCain hovořil o zahraničně-politických vyhlídkách Spojených států ve světě ke konci volebního období, v případě, že bude prezidentem. „Chci popsat, čeho bych chtěl do té doby docílit,“ uvedl neobvyklou řeč.

Veterán z vietnamské války řekl, že většina Američanů by měla být do ledna 2013 z Iráku doma. „Válka v Iráku bude vyhrána. Irák bude funkční demokratický stát, i když bude trpět následky dekád tyranie a staletí sektářského napětí,“ řekl McCain s tím, že míra násilí bude omezena a irácká vláda ho bude schopna kontrolovat.

Situace v Afghánistánu prý ale bude složitější a jednotky USA a NATO budou muset dál v zemi působit, „aby pomohly skončit započatou práci proti Al Kajdě.“

McCain dodal, že jestli převezme po Georgi Bushovi prezidentské křeslo, bude se snažit přimět Pákistán k větší spolupráci při postupu proti islámským povstalcům v příhraničních regionech s Afghánistánem. Šéf Al Kajdy Usáma bin Ládin a jeho zástupci budou v zajetí anebo mrtví.

Žádný velký teroristický útok na Spojené státy, jako ten z 11. září 2001, se prý v uvedeném období neuskuteční.

Reklama

Výběr článků

Načítám