Hlavní obsah

Matka v Utahu zavolala na 13letého autistického syna policisty, ti mu prostříleli břicho

Novinky, jem
Salt Lake City

Americká policie čelí dalšímu obvinění z užití nepřiměřené síly. Zasahující strážci zákona v pátek v Salt Lake City v Utahu několikrát postřelili a vážně zranili neozbrojeného 13letého hocha s Aspergerovým syndromem, kterým zmítal záchvat vzteku. V úterý o tom informoval deník The Washington Post.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Policisty do domu přivolala matka, jež chtěla chlapce pomoci zklidnit a odvézt ho do nemocnice. Její syn dostal záchvat, protože se vzhledem ke svému duševnímu postižení nemohl smířit s tím, že matka téměř po roce odchází do práce. Žena doufala, že když chlapec uvidí muže v uniformách, uklidní se a bude spolupracovat.

Občasný šílenec aneb Diagnóza Asperger

Zdraví

Zasahující policisté ale zákrok nezvládli. Chlapec nespolupracoval, strážci zákona tasili zbraň a několikrát ho střelili. Třináctiletý Linden Cameron utrpěl vážná zranění a nyní leží s poraněním střev, močového měchýře a ramene v nemocnici.

„Je to jen dítě. Proč ho prostě nepřeprali? Je to dítě s duševní poruchou. Proč nepoužili paralyzér nebo gumový projektil? No tak, jste přece velcí policajti s mnoha prostředky,“ vzlykala v neděli v rozhovoru pro stanici KUTV chlapcova matka Golda Bartonová.

Policejní mluvčí Keith Harrocks na tiskovém brífinku uspořádaném ještě v pátek v noci řekl, že policisté „jednali v domnění, že zasahují proti psychotickému mladistvému, který před jejich zásahem kohosi ohrožoval zbraní“.

Zbraň se nenašla

Žádná zbraň se ale na místě nenašla. Matka chlapce tvrdí, že policistům řekla, že její syn není ozbrojen. Strážci zákona jí prý řekli, aby počkala venku, a vešli do domu. Po asi pěti minutách zaslechla, jak křičí na chlapce, aby si lehl na zem, a následně se ozvala střelba.

Zemřel podobně jako Floyd. Při zatýkání se v New Yorku udusil černoch

Amerika

Policejní mluvčí nicméně tvrdí, že to bylo jinak. Hoch prý z domu utíkal. „Vyšetřování stále probíhá a samozřejmě se zaměříme na záběry z kamery umístěné na uniformách policistů,“ dodal Harrocks s tím, že během následujících deseti dní nezávislí vyšetřovatelé sdělí další informace.

Policie pod tlakem

Starostka Salt Lake City Eerin Mendenhallová slibuje, že bude případ řádně prošetřen. „Bez ohledu na okolnosti, na to, co se tam v pátek stalo, je to tragédie. A já očekávám, že vyšetřování bude v zájmu všech zúčastněných rychlé a transparentní,“ uvedla.

Americká policie je v posledních měsících pod drobnohledem. Ve městech napříč Spojenými státy se lidé bouří proti údajnému rasismu a policejní brutalitě. Nepokoje rozdmýchal zákrok na Afroameričana George Floyda, po němž dotyčný zemřel. V následujících týdnech se objevily další případy zákroků, které část veřejnosti považuje za nepřiměřené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám