Hlavní obsah

Manželé, kteří v Kalifornii zabili 14 lidí, byli naši přívrženci, tvrdí IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syed Farook, který se svou manželkou Tashfeen Malikovou ve středu zastřelil v kalifornském San Bernardinu 14 lidí, byl přívržencem Islámského státu. Podle agentury Reuters to oznámila tato organizace ve svém internetovém rádiu. Vyšetřovatelé ale tvrdí, že nejsou žádné důkazy, že by byla dvojice s IS v kontaktu. Zřejmě se jejími cíli jen inspirovala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z bytu střelců z KalifornieVideo: Reuters

 
Článek

List Los Angeles Times s odkazem na zdroj z bezpečnostních složek v pátek uvedl, že Farook byl v kontaktu s Frontou an-Nusrá, což je syrská teroristická odnož al-Káidy.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek začal vyšetřovat středeční střelbu v kalifornském San Bernardinu jako teroristický čin. Americká média v pátek s odvoláním na své zdroje obeznámené s vyšetřováním uvedla, že syn pákistánských imigrantů Farook byl na dálku v kontaktu nejméně s jedním člověkem ze zahraničí podezřelým z teroristické činnosti.

Loni byl tento rodák z Chicaga na devítidenní návštěvě Saúdské Arábie, podle tamních úřadů však nebyl důvod jej spojovat s terorismem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tashfeen Maliková a jeí manžel Syed Farook

Maliková se dostala do USA loni na vízum udělované partnerům a rodinným příslušníkům Američanů. Kvůli svému pákistánskému původu musela absolvovat obsáhlý pohovor a projít podrobnými prověrkami své minulosti, rodinných a pracovních vazeb či míst, která v životě navštívila.

Rodiče půlroční dcery ve středu 14 lidí zabili a dalších více než 20 zranili v sídle střediska sociálních služeb. Motiv jejich činu zůstává i nadále nejasný.

Reklama

Výběr článků

Načítám