Hlavní obsah

Manningová je volná

Washington

Z americké vojenské věznice byla ve středu propuštěna na svobodu Chelsea Manningová. Jedná se o někdejšího vojína Bradleyho Manninga, jenž byl nasazen jako informační analytik v Iráku a před sedmi lety předal serveru WikiLeaks tajné dokumenty irácké armády i diplomacie. Mezi nimi i video zachycující masakr civilistů v Bagdádu spáchaný Američany.

Foto: Courtesy U.S. Army/Handout, Reuters

Chelsea Manningová

Článek

Manningová byla osvobozena na základě milosti dřívějšího prezidenta Baracka Obamy, udělené v lednu tři dny před koncem Obamova mandátu. Ve vězení tak strávila téměř čtyři roky namísto 35 let, které jí uložil vojenský soud.

Odsouzena byla kvůli nezákonnému držení a šíření více než 700 000 tajných diplomatických a vojenských materiálů. Bylo mezi nimi i video z útoku amerického vrtulníku Apache v Bagdádu z roku 2007 ukazující, jak Američané postříleli 12 civilistů, nebo posudky tajných služeb o vězních zadržovaných bez obvinění na Guantánamu.

Manningová se soudu omluvila za to, že „Spojeným státům ublížila“. Hájila se ale tím, že jednala podle svého svědomí a chtěla „změnit svět k lepšímu“.

Ve vězení, kde prošla změnou pohlaví, byla opakovaně na samotce a dvakrát se pokusila o sebevraždu.

Foto: Profimedia.cz

Vojín Manning přichází v srpnu 2013 k soudu na vojenské základně George G. Meadea v Marylandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám