Hlavní obsah

Lincolnovy zlaté hodinky skrývaly poselství

– Washington
Právo, CNN, los

Zprávu pro budoucí pokolení ukrývaly zlaté kapesní hodinky Abrahama Lincolna, 16. prezidenta USA. Napsala to agentura AFP s odvoláním na Muzeum americké historie ve Washingtonu.

Foto: National Museum of American History/Handout , Reuters

Článek

Miniaturní poselství vyryté do kovu mezi ozubenými kolečky hovoří o prvním výstřelu, kterým začala válka Severu proti Jihu, totiž o útoku jižanských vojsk na armádní pevnost Fort Sumter v Charlestonu.

„13. duben 1861: Fort Sumpter (nepřesný název – pozn. red.) napadli rebelové“ a „Díky Bohu, že máme vládu“, vyryl do mechaniky hodinář Jonathan Dillon, který Lincolnovy rozbité hodinky v dubnu 1861 opravoval.

Prezident neměl o vzkazu tušení. „Jde spíš o jakýsi soukromý detail historie, kdy obyčejného hodináře napadlo, aby zapsal nějakou událost pro příští generace,“ vysvětlil ředitel muzea.

To vlastní hodinky od roku 1958. Na vyryté poselství přišlo poté, co je na ně upozornil prapravnuk Doug Stiles. Jak ale upozornila agentura AP, zmínil se o něm sám Dillon už v roce 1906 v rozhovoru pro New York Times. „Vyryl jsem tam: Padl první výstřel. Otroctví je mrtvé,“ řekl tehdy 84letý hodinář.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám