Hlavní obsah

Lékaři potvrzují mučení vězňů na Guantanámu a v iráckém Abú Ghrajbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Lékařské prohlídky potvrdily mučení u jedenácti osob podezřelých z terorismu a zadržovaných americkou armádou ve věznicích Abú Ghrajb v Iráku a na Guantánamu na Kubě. V úterý to uvedla organizace na ochranu lidských práv Physicians for Human Rights.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

"Některé z těchto osob jsou i roky poté velmi vážně poznamenány," řekl agentuře AP profesor psychologie na Fordhamově univerzitě Barry Rosenfeld, který podrobil lékařské prohlídce šest z jedenácti bývalých vězňů.

Jeden z iráckých vězňů, o kterém se zpráva zmiňuje, dostával elektrické šoky a byl znásilněn za pomoci tyče. Muž má na rukou jizvy po elektrických šocích. Další bývalý vězeň, který byl nucen nosit ženské spodní prádlo, trpí sexuálními problémy.

Organizace obvinila vojenské lékaře Pentagonu, že zneužívání umožnili a poskytli vyšetřovatelům a strážcům tajné informace o zdraví vězňů.

Právníci Pentagonu měli pochybnosti

Branný výbor amerického Senátu ve své zprávě zveřejnil, že právníci Pentagonu pochybovali o legálnosti tvrdých metod výslechu lidí podezřelých z terorismu ještě předtím, než je schválil v roce 2002 tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld.

Obrázky z Abú Ghrajbu šokovaly americkou veřejnost. foto: ČTK/AP

Podle předsedy senátního výboru pro ozbrojené složky Carla Levina byl běžně vyslýchaným odepírán spánek, byli ponižováni, zastrašováni pomocí psů i nuceni setrvávat v obtížných pozicích.

Vedení obrany dodatečně výslechy legalizovalo

Metody výslechů připravila málo známá jednotka, zabývající se otázkami přežití a úniku i metodám, jak čelit tvrdým výslechům. Mezi kanceláří vedení ministerstva obrany a jednotkou došlo v červenci 2002 k několika kontaktům.

Levin dodal, že když se vysocí vládní představitelé dozvěděli o uplatňovaných technikách výslechů, tak změnili zákon, aby byly použité metody legální.

I republikánská senátorka Susan Collinsová se podle agentury Reuters přidala ke kritice: „Je ironií, že trénink měl původně pomoci našim vojákům čelit neadekvátním a nelidským výslechovým metodám.“

Nejde jen o selhání dozorců

Závěry senátního šetření vyvracejí argument administrativy George Bushe, že skandály kolem zneužívání vězňů v irácké věznici Abú Ghrajb byly důsledkem selhání několika jednotlivců sloužících ve věznici, kteří byli odsouzeni.

Podle senátního šetření nich byly podmínky, v nichž k zneužívání došlo, důsledkem horlivosti vysokých civilních představitelů ministerstva obrany, kteří se snažili získat zpravodajské informace po teroristických útocích z 11. září 2001.

Před soudem ale stanuli jen dozorci, kteří přímo zneužívali a mučili vězně, ne však vyšší vojenští velitelé, natož pak špičky ministerstva obrany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám