Hlavní obsah

Lékař v USA strašil pacientky rakovinou, při operaci jim bez souhlasu vzal dělohu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chesapeake

Devětašedesátiletý doktor Javaid Perwaiz z americké Virginie provedl pacientce hysterektomii bez jejího souhlasu. Policie ho obvinila z podvodu v oblasti zdravotní péče a nepravdivé výpovědi, uvedla televize NBC.

Foto: Profimedia.cz

Lékař podvedl nejméně tři ženy (ilustrační foto).

Článek

Gynekolog pacientce tvrdil, že u ní objevil rakovinu, a doporučil hysterektomii (chirurgické odstranění dělohy). Žena ho však požádala o méně invazivní operaci, při které by odstranil pouze její vaječníky.

Po probuzení z narkózy čekal pacientku pořádný šok. Perwaiz jí provedl celkovou abdominální hysterektomii. Při zákroku navíc poškodil močový měchýř, což způsobilo sepsi, po které žena musela strávit dalších šest dní v nemocnici.

Když se pacientka dostala ke svým lékařským záznamům, byla operace popsána jako volitelná a o rakovině v nich nebyla zmínka.

Podvedl nejméně tři ženy

Podle vyšetřovatelů se nejednalo o první podvod 69letého lékaře. Jiná žena se obrátila na policii s tím, že jí doktor provedl stejný zákrok, když s ním přišla řešit postmenopauzální krvácení.

Žena v Německu se vydávala za anestezioložku, čtyři pacienty to stálo život

Evropa

Perwaiz ji varoval před možnými důsledky, včetně rakoviny, pokud hysterektomii nepodstoupí. V lékařských záznamech zákrok zdůvodnil „chronickou pánevní bolestí, tlakem a přetrvávajícími křečemi“.

Lékař pravidelně strašil pacientky tím, že pokud nepodstoupí operaci, hrozí jim rakovina. NBC se zmiňuje o případech nejméně tří žen.

Osm žalob na krku

Perwaiz kvůli neopodstatněným operacím a špatnému úsudku v minulosti čelil celkem osmi žalobám. Třem pacientům způsobil trvalá zranění a další dva jeho zákroky ohrozily na životě.

V době zatčení byl Perwaiz členem lékařského centra Bon Secours Maryview a regionální nemocnice v Chesapeake. Webové stránky, které Perwaize zmiňovaly, byly v neděli odstraněny. Ani jedna instituce nechtěla situaci komentovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám