Hlavní obsah

Krveprolití v USA: Dvě masové střelby za sebou připravily o život 29 lidí

Aktualizováno

Hrozivých 24 hodin má za sebou USA, když došlo hned na dvou místech k velkým krveprolitím. Nejdříve útočil 21letý muž v nákupním centru ve městě El Paso na jihu USA. Zastřelil 20 lidí, 26 dalších zranil, několik z nich je v kritickém stavu. Policisté jej zatkli. Jen o několik hodin později se střílelo ve městě Dayton v americkém státě Ohio. O život přišlo devět osob i střelec. Zraněných je 16.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Policista hlídá místo činu v americkém Ohiu.

Článek

Střelbu, která se odehrála v obchodním domě Walmart ve městě El Paso, policie vyšetřuje jako možný zločin z nenávisti. V souvislosti se střelbou totiž pachatel Patrick Crusius nejspíše vydal také podivný rasistický manifest. Zda za ním skutečně stojí on, policie aktuálně prověřuje. Podle svědků si oběti v obchodním centru nikterak nevybíral, střílel na všechny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie zasahuje v El PasuVideo: Reuters

Vanessa Saenzová přijela na parkoviště před obchodním domem Walmart právě v okamžiku, kdy střelba začala. „Bylo slyšet třaskavé rány. Otočila jsem se a viděla jsem, jak z Walmartu vychází žena a míří k autu. Měla v nákupním vozíku potraviny a najednou padla k zemi,” řekla obyvatelka El Pasa Saenzová televizi Fox News.

Foto: Plano High School

Patrick Crusius

Místo, kde se sobotní střelba odehrála, se nachází asi osm kilometrů od hraničního přechodu, přes který každý den podle starosty El Pasa legálně do USA přichází nakupovat a pracovat desetitisíce Mexičanů.

Manifest na jednu stranu odmítá, že by hlásal nadřazenost bělochů, zároveň ale tvrdí, že „míchání ras” ničí národ. Propaguje proto rozdělení Spojených států na územně vymezené enklávy rozdělené podle ras, píše AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Evakuace lidí z nákupního střediskaVideo: Reuters

Ke střelbě v El Pasu se na Twitteru vyjádřil i prezident Donald Trump. „Zprávy jsou velmi špatné, mnoho mrtvých. Spolupracujeme s místními úřady, hovořil jsem s guvernérem. Bůh s vámi všemi,” napsal na Twitteru.

Ohio

Druhá střelba, tentokrát v Ohiu, se podle amerických zpravodajských serverů odehrála kolem jedné hodiny ráno ve městě Dayton před jedním z místních barů. Zatím neznámý střelec tam připravil i život devět osob, 16 dalších zranil.

Policie střelce zneškodnila do jedné minuty, uvedla starostka Daytonu Nan Whaleyová na mimořádné tiskové konferenci v neděli po 13. hodině SELČ.

Zástupce velitele místní policie Matt Carper novinářům řekl, že pachatele následně zastřelila policie. Podle všeho byl na místě pouze jeden střelec, dodal.

Policie nyní pracuje na ztotožnění pachatele a zjištění motivu činu. „Co se střelci honilo hlavou, v tuto chvíli nevíme,” řekla Whaleyová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při střelbě v Ohiu zahynulo devět lidíVideo: AP

Policie v Ohiu již požádala všechny svědky incidentu, aby ji kontaktovali ve snaze co nejvíce urychlit vyšetřování tragického incidentu.

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž lidé prchají ulicí, kterou se ozývají desítky výstřelů.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Záchranáři odvážejí těla obětí.

Demonstrace proti zbraním

Dvě střelby v krátkém sledu způsobily to, že několik stovek dobrovolníků angažovaných v organizacích usilujících o přísnější kontrolu vlastnictví zbraní přišlo demonstrovat před Bílý dům a budovu Kapitolu ve Washingtonu, píše agentura AP.

Anketa

Měla by se podle vás v USA omezit dostupnost střelných zbraní?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 376 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám