Hlavní obsah

Krev zbarvila sníh rudě, v Kanadě začal lov tuleňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Navzdory neustávajícím protestům ochránců zvířat, začala v úterý v Kanadě sezóna lovu tuleňů. Lovci mají letos povoleno zabít 280 000 tuleňů, což je o 5000 více kusů než loni. Mluvčí kanadského ministerstva rybolovu a oceánů řekl, že do ledových vod Zálivu svatého Vavřince za lovem tuleňů vyjelo asi 20 lodí a že se tato zvířata loví i z pevniny.

Článek

Začátek lovné sezóny přišel tři týdny poté, co jeden z výborů Evropského parlamentu schválil zákaz dovozu výrobků z tuleňů do evropské sedmadvacítky. Výjimku ale dává kanadským domorodým Inuitům, kteří by s nimi mohli obchodovat za kulturními, vzdělávacími nebo obřadními účely. Zákazu musí ještě dát zelenou celý Evropský parlament a jednotlivé státy EU.

Foto: Reuters

Loď se plní ulovenými tuleni.

Loď se plní ulovenými tuleni.

FOTO: Reuters

Ochránci zvířat tvrdí, že lov tuleňů je nehumánní a dá se jen obtížně kontrolovat. Ohrožuje podle nich populaci těchto zvířat a lovcům samotným nepřináší velké zisky. Kanadské úřady naopak říkají, že je pod dobrým dohledem, je vůči zvířatům citlivý a že pro rodiny rybářů, zasažené úbytkem tresek, představuje dodatečný příjem.

Foto: Paul Darrow , Reuters

Lovec tuleňů háže na hromadu další úlovek.

Lovec tuleňů háže na hromadu další úlovek.

FOTO: Paul Darrow , Reuters

Kanadské ministerstvo rybolovu počet tuleňů grónských odhaduje na 5,6 miliónu. V 70. letech populace těchto savců čítala asi 1,8 miliónu kusů. Jejich počet se zvýšil poté, co se začal kontrolovat jejich lov.

Lovci tuleňů prodávají jejich kožešiny výrobcům oděvů zejména v Norsku, Rusku a Číně, využívá se také tuk těchto zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám