Hlavní obsah

Krachující pojišťovna může kvůli odměnám pro manažery přijít o část pomoci

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Problémy sužovaná obří americká pojišťovna AIG, která už dostala státní pomoc, plánuje vyplatit svým vedoucím pracovníkům odměny v celkové výši 165 miliónů dolarů. Americký prezident Barack Obama je tím pobouřen. Vyzval ministra financí, aby tomu zabránil. Je možné, že o danou částku se sníží státní pomoc AIG.

Článek

„Je těžké pochopit, že obchodníci v AIG vydávají odměny ve výši 165 miliónů,“ uvedl Obama a obrátil se na ministra financí Timothy Geithnera, aby „použil všech legálních prostředků“ k zablokování výplaty bonusů. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs sdělil, že další pomoc AIG může být změněna, aby byli ochráněni daňoví poplatníci.

Podle odborníků je možné, že další půjčka ve výši 30 miliard [celá zpráva] bude zkrácena právě o 165 miliónů dolarů.

„Po celé zemi jsou lidé, kteří tvrdě pracují a každý den se musí obejít bez výhod vládních půjček nebo mnohamiliónových bonusů,“ hřímal Obama s tím, že pro všechny musejí platit stejné zákony.

AIG už dostala od státu finanční injekci v celkové výši 180 miliard dolarů. V posledním čtvrtletí loňského roku ohlásila ztrátu 61,7 miliardy dolar a žádala o další pomoc.

V neděli ředitel AIG Edward Liddy oznámil, že on a další členové vedení si letošní odměny sníží o 30 procent. Odměny za loňský rok ale nemohou podle něj být změněny. [celá zpráva] Senátoři jeho postojem byli pobouřeni.

Liddy byl do čela AIG dosazen v září ministerstvem financí, které nyní vlastní 79,9 procenta AIG.

AIG dostala podporu, protože je tak velká, že by její pád měl celosvětové dopady. Zajišťuje na 100 000 společností ve 130 zemích světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám