Hlavní obsah

Kosti nalezené u letounu patří Fossettovi, potvrdily testy

– WASHINGTON

Dvě kosti, které minulý týden pátrači našli poblíž vraku Steva Fossetta, skutečně patří americkému dobrodruhovi. Potvrdila to analýza DNA, provedená v kalifornské laboratoři.

Článek

Dvě dlouhé kosti našel patrací tým minulý týden spolu s Fossettovým řidičským průkazem, párem bot a stodolarovou bankovkou asi kilometr od místa nehody v pohoří Sierra Nevada, kde v loňském roce Fossett ztroskotal. Všechny věci byly okousané od zvířat.

Podle šerifa okresu Madera Johna Andersona Fossett pravděpodobně zemřel po čelním nárazu do boku hory. Úlomky trupu letadla se pak rozlétly daleko po okolí, Fossettovy ostatky pak roznesla divoká zvířata.

Tehdy 63letý Steve Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z odlehlého ranče na krátký vyhlídkový let nad pouští ve státě Nevada, z něhož se ale už nevrátil. Na svůj let se vydal bez padáku.

Jako první obletěl zemi v balónu 

Letos v únoru byl úředně prohlášen za mrtvého poté, co úřady vzdaly pátrání po něm. Vrak jeho letadla byl objeven na přelomu září a října ve výšce 3000 metrů, západně od města Mammoth Lakes v pohoří Sierra Nevada nedaleko hranic Kalifornie a Nevady.

Nalezené Fossettovy dokumenty foto: ČTK/AP

Milionář a dobrodruh Fossett měl za sebou řadu ojedinělých výkonů. Jako první například sám obletěl Zemi v balonu v roce 2002 a v letadle o tři roky později. V roce 2004 objel svět i po vodě s posádkou na katamaránu Cheyenne. V témže roce překonal světový rekord pro vzducholodě.

Rekordman Steve Fossett

Fossett překonal během svého života 116 rekordů, 60 jich stále drží.

Je prvním člověkem, který v roce 2002 obletěl v balónu celý svět. Jako první přelétl v balónu Asii, Afriku, Jižní Ameriku, jižní Atlantik, jižní Pacifik a Indický oceán. Absolvoval nejdelší, ale také nejdéle trvající let v balónu.

V březnu 2005 se stal prvním člověkem, který v letadle sám obletěl Zemi bez mezipřistání a doplňování paliva. Překonal tehdy vzdálenost 37 000 kilometrů.

Loni pak při dalším letu bez mezipřistání uletěl 43 450 kilometrů.

Fossett drží také 13 rekordů v rychlosti plavbě plachetnicí, mimo jiné v rychlosti překonání Atlantiku a v rychlosti obeplutí Země.

Novinky, BBC

Zdolal více než 400 horských vrcholů včetně nejvyšších hor šesti kontinentů, přeplaval kanál La Manche. Na svém kontě má 116 rekordů v letu balonem, letadlem a vzducholodí, v bezmotorovém létání a v jachtingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám