Hlavní obsah

Kostarika chce Nikaraguu žalovat v Haagu kvůli chybě na internetové mapě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San José

Kostarika se rozhodla pohnat Nikaraguu před mezinárodní soudní dvůr v Haagu kvůli hraničnímu sporu vyvolanému nepřesnou mapou společnosti Google. Oznámil to ve čtvrtek v kostarické metropoli San José ministr zahraničí René Castro.

Foto: Profimedia.cz

Náčelník nikaragujské armády Julio Cesar Aviles u pohraniční řeky San Juan.

Článek

Obě země se dostaly do sporu začátkem listopadu kvůli nevelkému území kolem pohraniční řeky San Juan. Nikaragujští vojáci údajně zmatení nepřesnou mapou Googlu překročili hranici s Kostarikou a vztyčili na jejím území vlajku. [celá zpráva]

Organizace amerických států (OAS) navrhla, aby Nikaragujci sporné území opustili a aby obě strany zasedly k jednacímu stolu. Nikaragua ale zprostředkování OAS odmítla a vojáky ponechala na sporném území.

Neústupnost Nikaraguy vedla podle Castra kostarické úřady k rozhodnutí požádat o vyřešení pře mezinárodní soudní dvůr v Haagu. Castro je přesvědčen, že soud má dostatek síly k tomu, aby nikaragujské vojáky z obsazeného území vypudil.

Google přiznal, že skutečně na své mapě objevila nepřesnost. Uvedl, že mapy rozhodně nelze využívat pro vojenská rozhodnutí.

Reklama

Výběr článků

Načítám