Hlavní obsah

Koruna Sochy Svobody se znovu otevře veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Nejatraktivnější vyhlídka z koruny Sochy Svobody v New Yorku by mohla být brzy znovu otevřena pro turisty, poprvé od teroristických útoků na město 11. září 2001. Vyplývá to z dokumentů, které v pátek v den největšího amerického svátku, Dne nezávislosti, zveřejnil kongresman Anthony Weiner.

Foto: Profimedia.cz

Díky novým bezpečnostním opatřením by se turisté opět mohli na vrchol sochy Svobody podívat.

Článek

Celý Liberty Island byl pro veřejnost uzavřen po teroristických útocích 11. září. Podstavec sochy a nižší vyhlídková plošina ve výši 47 metrů byly znovu zpřístupněny v srpnu 2004 poté, co bylo do bezpečnostního protipožárního zařízení investováno 20 miliónů dolarů.

Nicméně koruna Sochy Svobody a její vnitřní vyhlídková plocha, která na newyorský přístav shlíží z výšky jednaosmdesáti metrů, zůstala pro turisty zavřena. Podle správy celého parku totiž až dosud neexistoval bezpečný a vyzkoušený poplašný systém pro případ nouze.

To by se brzy ale mělo změnit, protože město vypsalo soutěž na nejlepší návrh bezpečnostních opatření. Uzávěrka pro návrhy byla podle Weinera prodloužena do 9. července a konečná varianta by měla být hotova do ledna 2009.

Podle kongresmana Weinera má uzavření koruny Sochy Svobody neblahý vliv i na městské finance. Od té doby, co turisté nemohou chodit až na nejvyšší vyhlídku, počet návštěvníků poklesl o 44 procent, ze 3,6 miliónu lidí v roce 2000 na 2,5 miliónu v roce 2006.

Socha Svobody je dárek Francie USA. Připomíná přátelství a pomoc, kterou Francie poskytla americkým osadníkům v jejich boji za nezávislost na Velké Británii započatém v roce 1776. Pouze Francie totiž poslala do Ameriky své vojáky. Oficiální ceremonie odhalení Sochy Svobody se konala v roce 1886.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám