Hlavní obsah

Kongresman platil bývalé milence za mlčení

– WASHINGTON
Právo, Jiří Roškot

Vyhlídky demokratů udržet a zvýšit jejich většinu ve Sněmovně reprezentantů v listopadových volbách poškodil nový skandál jejich kongresmana Tima Mahoneyho. Podle televize ABC si totiž koupil mlčení své exmilenky, která mu hrozila žalobou za sexuální obtěžování.

Článek

"Tu práci děláš jen z mé vůle… Je na mně, jestli skončíš. Hádej, na kom tady záleží? Na mně. Chápeš? Tak to v životě chodí…“ říká v nahraném telefonátu ženatý zákonodárce z Floridy Patricii Allenové, s níž si začal románek při kampani v roce 2006.

Vzal ji do své washingtonské kanceláře, ale když se o jejich vztahu začala šířit suškanda, přeřadil ji do volebního týmu. Nakonec jí ale Mahoney dal vale, když se začalo ukazovat, že prý kromě ní má ještě další známosti.

Allenová mu pohrozila žalobou za obtěžování a kongresman ji chtěl umlčet penězi. Letos v březnu jí měl vyplatit 60 tisíc dolarů (přes milión Kč) a stejnou sumu jejímu právníkovi. Nad to jí zařídil na dva roky práci u firmy za 50 tisíc dolarů ročně (896 tis. Kč).

Aféra přesto prosákla a Mahoney, jenž před dvěma roky kandidoval pod heslem "Obnova amerických hodnost začíná doma“, se tím postaral o první říjnové překvapení. Tak se v americké politické hantýrce říká skandálu na poslední chvíli, který může ovlivnit voliče.

Mahoney před dvěma lety získal mandát po republikánu Marku Foleym, který znechutil Ameriku skandálem se zasíláním vyzývavých e-mailů nezletilým mladíkům-stážistům v Kongresu.

Demokraté mají nyní ve Sněmovně reprezentantů většinu 235:199 (jedno křeslo je uvolněné). Od roku 2006 vyhráli tři doplňovací volby a znalci vesměs soudí, že si většinu udrží. Ze všech 435 mandátů se za nerozhodnuté považuje pouze 12.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám