Hlavní obsah

Kolumbijské volby vyhráli odpůrci mírové dohody s povstalci

– Bogotá

V nedělních parlamentních volbách v Kolumbii zvítězily strany, které jsou kritické vůči mírové dohodě uzavřené současným prezidentem Juanem Manuelem Santosem v roce 2016 s levicovými partyzány z FARC. Podle agentury AFP to může zkomplikovat další uvádění dohody do praxe.

Foto: Alejandra Bartoliche , Reuters

Bývalý kolumbijský prezident Alvaro Uribe

Článek

Parlamentních voleb v Kolumbii se poprvé účastnili i bývalí povstalci Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), kteří díky mírové dohodě obsadí pět křesel v dolní komoře a pět křesel v horní komoře parlamentu. Jejich strana Revoluční alternativní síla Kolumbie (rovněž se zkratkou FARC) ale ve volbách propadla, když do Sněmovny získala jen 0,2 procenta hlasů a do Senátu asi 0,35 procenta hlasů.

Největší úspěch slavili příznivci exprezidenta Álvara Uribeho, jehož strana Demokratický střed získala nejvíce křesel v Senátu a ve volbách do Sněmovny skončila těsně druhá. Právě Uribe stál v roce 2016 v čele kampaně proti mírové dohodě s povstalci. Kritizoval zejména účast povstalců na politickém životě a také soudní systém vypořádání se se zločiny spáchanými během ozbrojeného konfliktu.

Uribe byl opět zvolen senátorem, když získal přes 870 000 hlasů. To je podle místních médií nejvíce, co kdy kandidát na senátora získal.

Reklama

Výběr článků

Načítám