Hlavní obsah

Kolumbie dala za propuštění Betancourtové milióny dolarů, tvrdí rádio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA/BOGOTA

Osvobození političky Ingrid Betancourtové z rukou povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) se v nedávných dnech nepodařilo díky zázračnému triku a úsilí kolumbijských, amerických a izraelských speciálních složek, ale prostřednictvím složení vysokého výkupného. Oznámilo to švýcarské rádio. Kolumbie ovšem informaci popřela.

Článek

Podle švýcarské rozhlasové stanice propustili rebelové po šesti letech Betancourtovou spolu s dalšími jedenácti lidmi, mezi nimiž byli i tři Američané, výměnou za 20 miliónů dolarů. Kolumbijské ministerstvo obrany to však v sobotu popřelo a zopakovalo, že záchrannou akci vedly vládní síly, což dokazuje v pátek zveřejněné video.

Záchranáři měli povstalecké řady infiltrovat a oklamat. Rebelové nevěděli, že prominentní zajatce nakládají kvůli přemístění na bezpečnější místo do vládního vrtulníku. Ztráta rukojmích je výraznou ránou pro FARC, která v minulých měsících přišla o některé své velitele. Povstalecké řady se potýkají také s dezercí.

:. Záběry z videa zveřejněného kolumbijskou vládou. Rukojmí za asistence rebelů z FARC nastupují do vrtulníku, který je dopravil do bezpečí.foto: Reuters/Handout

foto: Reuters/Handout

Betancourtová padla do zajetí v roce 2002 během kampaně před prezidentskými volbami. Trojici Američanů rebelové zajali o rok později poté, co se jejich letadlo při protidrogové akce zřítilo do kolumbijské džungle. FARC dále zadržuje na 700 zajatců.

Povstalecká organizace FARC

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) byly založeny v roce 1964 jako vojenské křídlo Kolumbijské komunistické strany.

V únoru 2002 bylo vyjednávání o míru přerušeno poté, co FARC přepadly letadlo a unesly kolumbijského senátora z jeho paluby.

Organizace má sílu zhruba 9 až 12 000 ozbrojených bojovníků a několika tisíc stoupenců převážně ve venkovských oblastech.

FARC se angažují v obchodu s narkotiky na všech úrovních - pěstování, výroba, distribuce.

Aktivity FARC nejsou omezeny jen na Kolumbii: vydírání a únosy provedly také ve Venezuele, Panamě a Ekvádoru.

Betancourtová, napůl Kolumbijka a Francouzka, přiletěla v pátek do Paříže, kde ji přivítal prezident Nicolas Sarkozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám