Hlavní obsah

Klaus: spor o velvyslance USA je smolný, ale nemáme do něj co mluvit

– Washington
Novinky, mib

Prezident Václav Klaus, který je v těchto dnech na návštěvě USA, v úterý prohlásil, že do sporu, který by Českou republiku mohl připravit o amerického velvyslance, nemohou Češi hovořit. Podle něj se jedná o vnitroamerickou věc a také o osobní otázku mezi velvyslancem Normanem Eisenem a senátorem Charlesem Grassleym. Praha byla do příchodu Eisena bez ambasadora USA dva roky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus (třetí zleva) s velvyslancem Petrem Gandalovičem (druhý zleva) mezi americkými senátory

Článek

"Senáty, sněmovny, kongresy mají své mechanismy. Já myslím, že je to osobnější otázka mezi jedním velvyslancem a senátorem, do toho my nemáme co mluvit," řekl Novinkám prezident Václav Klaus, který je právě na návštěvě ve Spojených státech.

Americký senátor Charles Grassley letos podle záznamů amerického Kongresu stejně jako loni zablokoval nominaci amerického velvyslance v Česku Normana Eisena. Diplomata loni na konci prosince jmenoval bez souhlasu Senátu prezident Barack Obama na jeden rok.

Pokud Grassley svůj postoj nezmění, musel by tak Eisen za několik měsíců opustit Prahu a Česko by opět bylo bez amerického velvyslance.

"Dnes jsme se shodou okolností, aniž bychom tento výsledek tušili, s tímto senátorem v rámci skupiny senátorů setkali, čekali jsme, že se o tom zmíní, nezmínil. Teprve následně jsme se dozvěděli, že vznesl nějaké námitky," pokračoval Klaus.

"Pro nás je to smolná otázka v jedné věci, že jsme byli jistou dobu bez amerického velvyslance, pokud by nás to mělo ohrozit znova, je to pro nás samozřejmě zjevná nevýhoda," uzavřel prezident.

Ve hře je dva roky stará kauza

Eisen doplácí na svou roli v předloňském sporném odvolání vysoce postaveného úředníka, který kritizoval spolupracovníky šéfa Bílého domu. O konci generálního inspektora Společnosti pro národní a komunitní služby Geralda Walpina rozhodl prezident Obama v červnu 2009.

Senátor Grassley krok od začátku kritizoval jako neodůvodněný. Eisen, jenž odvolání doporučil a věc pak vysvětloval v Kongresu, podle něj zákonodárcům poskytl zavádějící informace.

Když pak měl vloni Senát projednat Eisenovu kandidaturu, senátor proti ní vznesl námitku. Nominaci Obamova poradce tím zablokoval. Praha se nakonec velvyslance po dvou letech letos v lednu dočkala, když Obama Eisena jmenoval bez souhlasu Senátu na omezenou dobu jednoho roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám