Hlavní obsah

Klaus se v Texasu setká i s Georgem Bushem starším

– HOUSTON

Český prezident Václav Klaus, který je v USA na týdenní pracovní návštěvě, se v pondělí v texaském Houstonu setká s exprezidentem Spojených států Georgem Bushem starším. Klaus během svého pobytu navštíví také další jižní americké státy Louisianu a Alabamu a na závěr své cesty se v pátek ve Washingtonu mimo jiné setká s viceprezidentem Dickem Cheneym a ministrem obrany Robertem Gatesem.

Článek

Předpokládá se, že hlavním bodem jednání ve Washingtonu bude plánované vybudování protiraketové základny USA na českém území. Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka, který Klause na cestě doprovází, by mohlo Česko výměnou za povolení vybudování základny požadovat od USA materiální pomoc českým vojenským misím v zahraničí.

Ještě v pondělí se však má český prezident v Houstonu setkat s Georgem Bushem starším. Nyní dvaaosmdesátiletý republikán, otec nynějšího prezidenta USA, stál v čele země v letech 1989 až 1993. Za největší zahraničněpolitický úspěch jeho kariéry je považováno prosazení vojenského zásahu proti irácké okupaci Kuvajtu v roce 1991.

Posílení vztahu s americkým Jihem

Se státy amerického Jihu hodlá prezident Klaus při své návštěvě zejména posílit vzájemné vztahy. "Já sám tam jedu poprvé," řekl Václav Klaus s tím, že na jiné části Spojených států již navštívil, mnohdy několikrát.

Se státy na jihu USA by Česká republika měla podle Klause posílit kontakty především v ekonomické oblasti. "Zejména" (naftařský) Texas je průmyslová velmoc Spojených států, stát, který má největší export," uvedl český prezident.

Vízová povinnost je pro Čechy frustrující zkušenost

Klaus se v Texasu setkal s českými krajany, kterých je podle odhadů 120 až 500 tisíc. Při setkání se mimo jiné vyjádřil i k americké vízové povinnosti vůči občanům ČR. Podle Klause je vyřizování víz pro mnohé Čechy frustrující zkušenosti. Lidé mnohdy nedostanou vízum z nepochopitelných důvodů, řekl prezident a dodal, že mnozí jeho přátelé a kolegové o vízum ani nežádají, protože je to pod jejich úroveň.

Senát amerického Kongresu začal minulý týden projednávat změnu vízového režimu, která by mohla přinést právě zrušení víz pro občany České republiky, Slovenska a dalších zemí.

Z Texasu se český prezident přesune Alabamy, kde zahájí festival přátelství mezi americkým státem a ČR

Reklama

Související články

Klause zlobí v Japonsku vládní letadlo

Návštěvu prezidenta Václava Klause v Japonsku komplikuje porucha vládního letadla TU-154, v němž přestala dobíjet baterie. Prezident musel změnit program...

Výběr článků

Načítám