Hlavní obsah

Kerry volá po bezletové zóně nad částí Sýrie

New York

Americký ministr zahraničí John Kerry na půdě OSN vyzval v reakci na zničení humanitárního konvoje v Sýrii ke zřízení bezletové zóny nad nejkritičtějšími místy v zemi. Američané naznačují, že konvoj zničila ruská nebo syrská letadla. Moskva ale tvrdí, že nešlo o nálet a auta na území povstalců někdo zapálil.

Foto: Mike Segar, Reuters

Ministr zahraničí USA John Kerry

Článek

„Lety by měly být zastaveny, aby se deeskalovala situace a bylo možné neomezeně distribuovat humanitární pomoc,“ řekl Kerry. Bezletové zóny by podle něj měly být nad trasami používanými pro humanitární dodávky.

BBC ve středu uvedla s odkazem na nejmenované americké zdroje, že se v době zničení humanitárního konvoje nad kolonou nacházely dva ruské letouny Suchoj Su-24. [celá zpráva]

Zatímco Washington nepřímo obviňuje Rusy či letectvo syrského prezidenta Bašára Asada, Moskva hovoří o americkém dronu v oblasti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Humanitární konvoj OSN prý sledoval pick-up islamistů s minometemVideo: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov prohlásil, že se nad konvojem vznášel americký bezpilotní letoun Predator. [celá zpráva]

„Nestavíme na nepodložených informacích. Jenom jeho majitelé vědí, proč byl přesně v té době na tom místě, a jaký plnil úkol,“ řekl Konašenkov. Dron se podle něj objevil v blízkosti konvoje několik minut před tím, než začal hořet a odletěl asi o půl hodiny později.

Foto: Aleppo 24 news, ČTK/AP

Ohořelý kamión z humanitárního konvoje po leteckém útoku u Aleppa

Mluvčí ruského ministerstva obrany tak reagoval na Kerryho výzvu, aby se Rusové k věci postavili čelem a přiznali za nálet odpovědnost. Kerry řekl také to, že Rusové „zřejmě žijí v paralelním světě”.

Humanitární konvoj byl zničen v pondělí a zahynulo při tom dvacet civilistů. Červený půlměsíc (Červený kříž) i OSN v reakci na to pomoc zastavily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám