Hlavní obsah

Kerry se vojákům v Iráku omluvil za urážku

Právo, Jiří Roškot
NEW YORK

Omluvu za netaktní výrok, jímž se počátkem týdne před studenty dotkl vojáků USA sloužících v Iráku, nakonec ve středu po dvou dnech odmítání prezentoval demokratický senátor John Kerry. Ačkoli nekandiduje v kongresových volbách 7. listopadu, zatížil vlastní stranu choulostivou aférou. Jeho výrok před volbami odmítla jako nevhodný i demokratická senátorka Hillary Clintonová.

Článek

"Byl to nepovedený vtip. Samozřejmě se omlouvám za špatný vtip. Je to pěkně hloupé," prohlásil prezidentský kandidát z roku 2004 v rozhlasové relaci. Pobouření způsobilo, když studentům v Kalifornii řekl, aby se dobře učili, protože jinak skončí v Iráku. [celá zpráva]

Skandál pronikl až k americkým jednotkám sloužícím v této zemi a pár vojáků zveřejnilo fotografii, na níž drží dlouhý plakát, kde bylo s úmyslně špatným hláskováním napsáno: "Pomozte nám, Johne Kerry, uvízli jsme v Iráku".

"Upřímně lituji, že má slova byla špatně vyložena. Nebyla myšlena jako cokoli negativního o lidech v uniformě. Upřímně se omlouvám každému vojákovi, rodinnému příslušníkovi či Američanovi, kterého se to dotklo," dodal ještě Kerry na své webové stránce.

Kerryho výrok se stal předmětem politické přestřelky v jednom z klíčových soubojů o Senát ve státě New Jersey mezi demokratem Bobem Menendezem a republikánem Tomem Keanem.

Rozladěná senátorka Hillary Clintonová, která příští úterý bude obhajovat svůj mandát, se snažila nepříjemnou kontroverzi opatrně odsunout stranou: "To, co řekl senátor Kerry, bylo nevhodné. Nemůžeme dovolit, aby nás to odvedlo od otázek, které jsou v sázce v naší zemi. Potřebujeme novou politiku v Iráku," uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám