Hlavní obsah

Karatista při tréninku umlátil protivníka, policie šetří, zda šlo o vraždu

Novinky, coe
Hanford

Šokující video, které se nyní objevilo na internetu, ukazuje záběry pořízené před pětadvaceti lety v jedné učebně bojových umění v americkém státě Virginia. Na snímku student karate, pobízený zkušeným lektorem, umlátí jiného muže. Policie v Hanfordu nyní vyšetřuje, zda před čtvrtstoletím skutečně došlo k vraždě, kterou tehdy někdo natočil, nebo zda jsou záběry zinscenovány.

Článek

Práce policistů není jednoduchá, identifikace zúčastněných osob je po tak dlouhé době značně problematická. Přesto se jim podařilo zjistit, že snímek pochází z události, která se přihodila v karatistickém dojo bývalého mariňáka Bobbyho Joea Blythea 13. prosince 1984. Blythe podle vyšetřování nyní žije v Hanfordu, a případem se proto zabývá zdejší policie.

„Jsou to velmi znepokojivé záběry, jestli jde o skutečné zabití, nebo ne, je předmětem šetření,“ uvedl šéf hanfordského oddělení policie Carlos Mestas. „Jedná se o obzvlášť bestiální způsob napadení,“ dodal Mestas. O vyšetřování informovala americká stanice KMPH.

„V roce 1984, tedy před 25 lety, byl majitel dojo 38 nebo 39 let stár. Domníváme se, že tenkrát byl ještě u armády,“ řekl dále Mestas. Blythe však za podezřelého nebyl označen.

Obětí má být mentálně postižený černoch

Záběry v šestiminutovém klipu zachycují afroamerického studenta karate v bílém kimonu, který surově umlátí dalšího muže tmavé pleti, podle vyšetřování mentálně postiženého, a to za přítomnosti instruktora. Tím má být podle policie právě Blythe, který se však osobně zápasu neúčastní. Přesto se mohl vystavit možnému postihu.

„Nic neudělal, ale celé to měl na starosti, onen muž byl jedním z jeho studentů. Dá se téměř říci, že to (Blythe) řídil,“ vysvětlil Mestas.

Předpokládaná oběť vraždy na snímku říká, že nechce bojovat, jen předvést některé chvaty. Přes jeho protesty však jeho protivník v zápasu pokračuje.

V závěru videonahrávky, která byla kvůli drastickým záběrům redakčně zkrácena, karatista v bílém zažene druhého muže do kouta, srazí jej na zem a koleny jej několikrát udeří do hlavy, až ležící muž začne krvácet. O něco později se přestane hýbat a ostatní přihlížející jej odtáhnou z místnosti. Za jeho tělem se táhne krvavá stopa.

„Když jsem viděl, kolik dostal ran do hlavy, bylo by překvapivé, pokud by to přežil nebo neměl alespoň těžce poškozený mozek,“ popsal Mestas.

Pokud by bylo video autentické, podle policie by umožnilo vypátrat všechny, kteří mají s předpokládanou vraždou něco společného. Vyšetřovatelé se nyní pokoušejí hledat ve své databázi osoby, které byly před 25 lety pohřešovány. Na práci se kromě hanfordské policie podílejí další vyšetřovací agentury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám