Hlavní obsah

Kanadskému podnikateli hrozí kvůli korupci 15 let v kubánském vězení

Mnohaleté tresty vězení pro trio kanadských podnikatelů a skupinu někdejších vládních úředníků žádá kubánská prokuratura v korupční kauze, z níž hodlá podle agentury Reuters vláda učinit důležitý signál pro zahraniční investory v zemi. Prezidentu kanadské dopravní společnosti Tokmakjian Group hrozí za údajnou korupci 15 let, zatímco bývalý náměstek kubánského ministra může dostat až 20 let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čtyřiasedmdesátiletý kanadský podnikatel Cy Tokmakjian čelí obviněním z užití korupčních praktik, které mu měly pomoci k získání výhodných zakázek, z nelegálního vyvádění peněz ze země či falšování účetnictví.

Spolu s ním jsou obviněni další dva Kanaďané a 14 Kubánců, mezi nimi jsou jak zaměstnanci firmy, tak úředníci. Nejvýše postaveným z nich je někdejší náměstek ministra cukrovarnictví Nelson Labrada, pro něhož prokuratura požaduje 20 let.

Soud se koná v době, kdy kubánská vláda v sobotu přijala nový zákon o zahraničních investicích, který má do země, jejíž státem řízená ekonomika trpí nedostatkem financí, přilákat peníze ze zámoří.

Vláda prezidenta Raúla Castra v souvislosti s případem prohlásila, že na Kubě nemá korupce místo. Řada západních podnikatelů či diplomatů však označuje finanční či věcné úplatky pro špatně placené státní úředníky za běžnou věc.

Reklama

Výběr článků

Načítám