Hlavní obsah

Netlačíme mu na hrudník, že ne? Další zakleknutý policií je po smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alameda

Policie ve městě Alameda v Kalifornii zveřejnila video ze zákroku proti indisponovanému muži, kterého strážce zákona při zatýkání zaklekl, on ztratil vědomí a později zemřel v nemocnici. Záběry z kamery na uniformě jednoho ze zasahujících policistů ve středu převzala a zveřejnila agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Kalifornii zemřel muž, kterého policisté zaklekli kolenem na zádaVideo: AP

 
Článek

Policisty do městského parku v Alamedě přivolal kolemjdoucí s tím, že vidí muže pod vlivem alkoholu nebo drog, který vykazuje silné známky intoxikace. Dotyčný, později identifikovaný jako 26letý Mario Gonzalez, nebyl schopen vysvětlit, co na místě dělá, ani prokázat svou totožnost. Působil navíc silně dezorientovaně.

„Postaráme se o vás, ano? Postaráme se o vás,“ říká muži jeden ze tří policistů na místě.

Nic jsem neudělal

Když policisté následně chtěli Gonzaleze odvést k autu, upadl a začal se vzpouzet. Strážci zákona ho zaklekli. „Zvedá celou mojí váhu,“ hlásil jeden ze strážců zákona při strkanici. „Nic jsem neudělal, jo?“ křičí zatýkaný, zatímco lapá po dechu.

Expolicistu Chauvina poslali do nejstřeženější věznice ve státě

Amerika

Po chvíli Gonzalez viditelně slábne. „Myslím, že bychom ho mohli přetočit na bok,“ reaguje jeden z policistů. „Nechci ztratit tuhle pozici,“ odpovídá druhý. „Netlačíme mu ale na hrudník, že ne,“ ujišťuje se první. „Netlačíme mu na něj,“ odpovídá druhý.

Muž přesto ztratil vědomí a po chvíli přestal dýchat. „Přestává reagovat,“ hlásí náhle policista a zatýkání se mění v boj o život. Přes poskytnutou první pomoc včetně masáže srdce muž nakonec zemřel.

Policejní expert: Bělošský policista použil proti Floydovi smrtící sílu

Amerika

Rodina teď podle agentury AP tvrdí, že Gonzalez zemřel kvůli policejnímu zákroku. „Policie zabila mého bratra stejným způsobem jako George Floyda,“ tvrdí Gerardo Gonzalez.

Případ zabití Afroameričana George Floyda bělošským policistou pobouřil celé Spojené státy a soud následně policistu uznal vinným z vraždy.

Vedení policie všechny tři zasahující strážce zákona poslalo na nucenou dovolenou a přislíbilo úplné a transparentní vyšetření celého případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám