Hlavní obsah

Greta Thunbergová sepsula v Senátu americké politiky: K záchraně klimatu neděláte dost

Washington

Šestnáctiletá švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová v úterý řekla americkým politikům, že nedělají dost pro záchranu klimatu. Senátory zkritizovala s tím, že by měli více konat, a ne pouze mladé ekologické aktivisty chválit, uvedla stanice BBC.

Foto: Jacquelyn Martin, ČTK/AP

Greta Thunbergová v USA

Článek

„Vím, že se snažíte, jen ne dost. Promiňte,” prohlásila Thunbergová. „Nezvěte nás sem, abyste nám řekli, jak jsme inspirující, aniž byste cokoliv udělali,” dodala mladá Švédka. Do Kongresu přišla spolu s několika dalšími pozvanými mladými aktivisty, jejichž cílem je zvýšit mezi americkými zákonodárci podporu pro urgentní kroky na ochranu klimatu.

Senátor Ed Markey, který stojí v čele senátní pracovní skupiny na ochranu klimatu, však dívčinu výzvu ignoroval a chválou nešetřil.

Obama: Obránkyně planety

Místo toho, aby zákonodárcům zaslala osobní prohlášení, jak bývá před takovým slyšením obvyklé, poslala Thunbergová do Kongresu zprávu o globální změně klimatu s vlastním krátkým komentářem: „Zasílám tuto zprávu jako svou výpověď, protože nechci, abyste poslouchali mě. Chci, abyste poslouchali vědce, a chci, abyste se sjednotili nad vědou, a pak chci, abyste konali."

Při návštěvě hlavního města USA se aktivistka setkala i s bývalým prezidentem Barackem Obamou. Ten ji označil za „jednu z nejlepších obránkyň naší planety”.

Greta před americkými politiky hovořila před plánovanou páteční stávkou za ochranu klimatu. V jejím rámci se podle ní uskuteční ve 139 zemích 4638 akcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám