Hlavní obsah

Jsem geniální a psychicky vyrovnaný, kasá se Trump

Camp David

Americký prezident Donald Trump pokračoval v útocích na své kritiky během schůze republikánské strany, na které se rozhodne o programových prioritách pro rok 2018. Především si vzal na mušku Michaela Wolffa, který napsal knihu Fire and Fury – ta se věnuje právě Trumpovu zvolení a jednání v Bílém domě. Hlava USA na to reagovala slovy, „že je geniální“.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Wolff v pátek v televizním interview řekl, že prezident není důvěryhodný a „sto procent lidí kolem něj” zpochybňuje jeho způsobilost vykonávat úřad. Na to Trump zareagoval v sobotu na Twitteru, kde uvedl, že je duševně zcela zdravý: „Během celého svého života jsme měl dvě největší přednosti – byl jsem duševně vyrovnaný a opravdu chytrý.“

„Podrazácká Hillary Clintonová taky tvrdě hrála tyto karty, a jak každý ví, pohořela. Z velmi úspěšného businessmana jsem se stal špičkovou televizní hvězdou a – při svém prvním pokusu – prezidentem Spojených států. Myslím, že to ze mě dělá ne chytrého, ale geniálního a velmi vyrovnaného génia,” pokračoval Trump.

Současně obvinil demokraty a jejich věrné psíky, mainstreamová média, šířící podvodné zprávy, že „vytáhli starý scénář z dob Ronalda Reagana a křičí o duševní rovnováze a inteligenci“.

Klíčové jednání republikánů

Spory o knihu tak zatím zastínily klíčové setkání v Camp Davidu, které se koná čtrnáct dní před ročním výročím vlády Donalda Trumpa. Právě na něm se má rozhodnout o klíčových tématech pro letošní rok. I Trump přiznal význam dvoudenního setkání: „Máme na práci hodně věcí.“

Jednat se bude především o penězích, zejména o tom, jak se bude v tomto fiskálním roce financovat vláda. Pokud se nenajde řešení do 19. ledna, hrozí jí insolvence. V prosinci k dohodě nedošlo, jen se umožnilo krátkodobé financování rozpočtu vlády, než se dospěje k finální dohodě. [celá zpráva]

Otázkou je, na co peníze z federálního rozpočtu půjdou především. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti chce peníze na zeď na hranicích s Mexikem, Trump a předseda Senátu Mitch McConnell zase na obnovu infrastruktury.

Agenda není veřejná, ale americká média zmínila, že se bude jednat i o imigraci a o problému s rostoucí závislostí obyvatel na syntetických opioidech v lécích proti bolesti, které si loni vyžádaly rekordní množství obětí, jejich počet se odhadoval na více než 60 000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám