Hlavní obsah

Josef Mašín přednáší členům amerických speciálních jednotek

– New York

Někdejší bojovník proti komunistickému režimu Josef Mašín povzbuzuje příslušníky amerických zvláštních sil před jejich nasazením. Řekl to v neděli v New Yorku na setkání s krajany. Zvou ho na základnu Fort Bragg, jež se nachází v Severní Karolíně, kde sám jako příslušník zvláštních jednotek sloužil.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Mašín americkým vojákům, kteří ukončili výcvik, vypráví o jednotlivých akcích skupiny. "Těm klukům se to moc líbí," řekl padesátce zájemců, kteří si jej přišli poslechnout do krajanské budovy Bohemian Hall v Queensu.

V sále v Bohemian Hall ve čtvrti Astoria ukázal se energický 78letý muž své ostré názory. Řekl, že nemá problém s výběrem zbraní, zda jde o pistoli, atomovou bombu anebo zda má protivníka uškrtit. Přítomní to ocenili.

Mašín hájil likvidaci pokladníka

Po dotazu z publika také popsal, jak při jedné z akcí odbojové skupiny neozbrojený přemohl pokladníka Josefa Rošického, který na něj mířil pistolí a říkal, že bude střílet.

"Já jsem šel k němu, usmíval jsem se a když jsem byl tak dva metry od něj, tak jsem po něm skočil a tím hmatem, který jsme se naučili, jsme mu vyrazil ruku nahoru, nastavil jsme mu nohu a otočil jsem mu ruku, ve které neustále držel svou pistoli, na jeho záda. On stále držel tu pistoli, upadl na zem, já jsem padl na něj, on stále držel prst na spoušti, já jsem dal prst na tu spoušť přes jeho prst, dvakrát jsem zmáčknul a Rošický byl pryč," uvedl Mašín.

Odmítl názory, že Rošický byl nevinnou obětí, která se na místě ocitla náhodou. Podle Mašína šlo o člena komunistické strany a Lidových milicí. Zbraň prý tehdy ani nikdo jiný vlastnit nemohl. "Komunisté vyhlásili boj a my jsme ten boj přijali," řekl Mašín na adresu jejich skupiny, která dodnes v Česku dělí společnost. Zatímco jedni bratry a jejich spolubojovníky považují za hrdiny, podle druhých šlo o vrahy. Senát si jejich činnosti váží. Tomáš Grulich z ODS mu předal pamětní list Senátu. Mašín mu poděkoval, poznamenal nicméně, že jejich skupina nikdy nevyvíjela činnost kvůli poctám.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotografie Milana Paumera umístěná u jeho rakve

Mašín se svěřil, že je mu někdy špatně z diskusí, které se o skupině vedou a které znovu zesílily po nedávném úmrtí jednoho ze členů skupiny Milana Paumera. [celá zpráva]

Zvláště jej mrzí, když činnost skupiny odsuzují lidé, kteří 50. léta nezažili. Podle něj lidé v České republice málo znají historii své země. Teprve až ji lépe poznají, pochopí motivy, jež jej a jeho spolubojovníky vedly k odboji proti komunistickému režimu, jenž obyvatelům Československa "vyhlásil občanskou válku".

Činnost Mašínovy skupiny

Při ozbrojeném boji skupiny bratří Mašínů zemřelo několik lidí. Její členové se pro odchod z tehdejšího Československa rozhodli po několika zatčeních a propuštění Ctirada Mašína z uranových dolů v Jáchymově. V roce 1953 překročili hranici s Německou demokratickou republikou a v řadě incidentů zastřelili několik příslušníků policie.

Ještě předtím při akcích skupiny v tehdejším Československu zabili Rošického a členy Sboru národní bezpečnosti Oldřicha Kašíka a Jaroslava Honzátka. Druhého podřezal Ctirad Mašín, když byl muž v bezvědomí po omámení chloroformem. [celá zpráva]

Foto: Právo

Honzátko měl ruce svázané za zády. Paumer Právu řekl, že strážmistra omámili, ale tvrdil, že ho nesvázali.

Skupina měla šest členů. Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák byli zatčeni a popraveni. Ctiradovi Mašínovi, Josefu Mašínovi a Paumerovi se podařilo probít do západního Německa. Paumer se po roce 1989 vrátil do vlasti. Bratři Mašínové ale návrat odmítají. Jak řekl Josef Mašín v neděli v New Yorku, vadí jim "kontinuita současných českých zákonů s komunistickými" a existence komunistické strany.

Mašín se nicméně do Československa mohl vrátit nedobrovolně. Podle něj se jej po útěku z komunisty ovládané země třikrát pokusila unést česká Státní bezpečnost a jednou východoněmecká tajná služba. Žádný pokus ale nebyl úspěšný.

Reklama

Výběr článků

Načítám