Hlavní obsah

Johnson po zastřelení Kennedyho utěšoval z Air Force One jeho matku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Národní archiv zveřejnil dosud nepublikovanou nahrávku z prezidentského speciálu Air Force One, který se po zastřelení hlavy států Johna Fitzgeralda Kennedyho 22. listopadu 1963 vracel z Texasu do Washingtonu. Na jeho palubě byla vdova po prezidentovi i nově jmenovaný nejvyšší představitel Lyndon Johnson, který na nahrávce po telefonu kondoluje Kennedyho matce.

Foto: Profimedia.cz

Prezident John F. Kennedy s manželkou Jacqueline vyráží v autě z dallaského letiště do města. O pár minut později byl zastřelen. V popředí je tehdejší texaský guvernér John Connally.

Článek

„Kéž by dal Bůh a já jsem mohl něco udělat. Chtěl jsem vám říct, že s vámi držíme smutek,“ říká Johnson na 42 minut trvající nahrávce. „Děkuji mnohokrát. Děkuji mnohokrát. Vím, že jste Jacka miloval a on miloval vás,“ odpověděla Rose Kennedyová.

Nahrávku daroval archivu obchodník s historickými předměty a dokumenty, který ji koupil z pozůstalosti pracovníka Kennedyho kanceláře. Záznamy poskytují nový náhled na zmatek na nejvyšších místech jen pár hodin po atentátu na prezidenta v Dallasu. Na palubě s Johnsonem, který právě složil přísahu, je i Jacqueline Kennedyová, stále ještě v zakrvácených šatech. Řeší se mimo jiné také přeprava Kennedyho těla.

Kennedyová později na nedávno zveřejněných nahrávkách tvrdila, že za atentátem stál právě viceprezident Lyndon Johnson a klika jižanských byznysmenů. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Lyndon Johnson na palubě Air Force One skládá po boku Jacqueline Kennedyové prezidentskou přísahu.

Na záznamu z Air Force One se posádka rovněž snaží kontaktovat členy vlády a další představitele, mimo jiné posílá zprávu o úmrtí prezidenta ministrovi zahraničí Deanu Ruskovi, který byl v letadle nad Tichým oceánem na cestě do Asie. Rovněž bylo nově osvětleno, kde byl v té době Kennedyho souputník a velitel letectva, generál Curtis LeMay. Záznam uvádí, že je v letadle a „na zemi bude za půl hodiny“.

Odborníci uvádějí, že nová nahrávka oživí konspirační teorie o atentátu otázkou, proč nebyla zahrnuta mezi oficiální dokumenty z události.

Reklama

Výběr článků

Načítám