Hlavní obsah

Je to odvážný muž, řekla manželka vojáka, který zabil 17 afghánských vesničanů

Washington

Manželka amerického vojáka Roberta Balese poskytla v pondělí rozhovor televizní stanici NBC. Svého muže, kterému je přičítáno pozabíjení 17 afghánských civilistů, popsala jako odvážného a kurážného člověka. Obvinění pokládá za neuvěřitelné.

Foto: Profimedia.cz

Seržant Robert Bales

Článek

Karilyn Balesová se v pondělním vydání pořadu NBC Today pevně postavila za svého manžela. Její muž, seržant americké armády je podle ní “velmi odvážný, velmi kurážný”.

Žena ze státu Washington připomněla, že Bales vstoupil do armády po útocích na USA v září 2001, aby “chránil rodinu, přátele a zemi. Chtěl se na tom podílet”.

Podle obvinění Bales na začátku března opustil základnu na jihu Afghánistánu, kde sloužil, a postřílel 17 Afghánců, osm dospělých a devět dětí. Jeho manželka tomu nevěří. “Miluje děti, sám je jako velké dítě,” řekla Balesová. “Nemám tušení, co se přihodilo, ale on by nikdy... miluje děti, tohle by neudělal,” pokračovala.

Minulý pátek byl formálně obviněn ze 17násobné úkladné vraždy a dalších zločinů, za což mu hrozí i trest smrti. Američtí vyšetřovatelé se domnívají, že Bales vraždil ve dvou sériích. Po prvním útoku se prý vrátil na základnu, později pak proklouzl ven a šel znovu zabíjet. Podle spisu se následně bez boje vzdal.

Manželé si do telefonu řekli, že se milují

Osmatřicetiletý Bales z Lake Tapps ve státě Washington je otcem dvou dětí, dívky Quincy a chlapce Bobbyho. V současné době je držen ve vojenské věznici Fort Leavenworth v Kansasu.

Jeho manželka Karilyn s ním od jeho zadržení již dvakrát telefonicky hovořila. Nejdříve jí volal ještě z Afghánistánu krátce po masakru a poté z kansaské věznice. Podle právničky Balesové spolu manželé hovořili o rodinných záležitostech a ujišťovali se o vzájemné lásce.

Bales sloužil v Afghánistánu svou čtvrtou misi. Během předchozích misí v Iráku utrpěl zranění hlavy a nohy.

Anketa

Jak hodnotíte postoj Balesovy manželky?
Je obdivuhodné, že i v takto obtížné situaci pevně stojí za svým mužem
53,1 %
Neměla by se vyjadřovat, hájí neobhajitelné
46,9 %
Celkem hlasovalo 3358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám