Hlavní obsah

Izrael a Palestinci si vůbec nedůvěřují, přiznal šéf americké diplomacie

Washington

Mezi Izraelci a Palestinci panuje hluboká nedůvěra, přiznal ve středu v americkém Kongresu ministr zahraničí USA John Kerry. Skeptická slova pronesl v den, kdy na Izrael dopadla největší sprška palestinských raket za více než rok, a jen týden před plánovanou schůzkou prezidenta Baracka Obamy s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Foto: Gary Cameron , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

"Na obou stranách panuje nedůvěra, jakou jsem nikdy neviděl. Je opravdu vážné, jak ani jedna strana nedůvěřuje té druhé. Nevěří, že ti druzí jsou schopni učinit závažné rozhodnutí, jež bude nezbytné," řekl Kerry před rozpočtovým výborem sněmovny, který projednával rozpočet ministerstva zahraničí na rok 2015.

Izraelci a Palestinci loni obnovili mírové rozhory právě díky Kerryho diplomacii. Jednání ale váznou, takže v sázce je Kerrym stanovený harmonogram. Podle něj by v dubnu měla být schválena rámcová dohoda o dalších rozhovorech, jež povedou k uzavření mírové smlouvy.

Související téma

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Kerry nicméně se podle izraelského listu Ha’arec nevzdává naděje na dosažení plánů. "Stále věřím, že to dokážeme, ale bude to obtížné,“ uvedl.

Reklama

Související články

Hizballáh hrozí odvetou za izraelský nálet

Libanonské militantní šíitské hnutí Hizballáh ve středu pohrozilo odvetou za pondělní útok izraelského letectva na jednu ze svých základen u hranic Libanonu se...

Výběr článků

Načítám