Hlavní obsah

Izolovaný amazonský kmen zmizel po útoku drogového gangu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rio de Janeiro

Strážní stanici ochránců domorodého kmene v Amazonii, který žije v izolaci od okolního světa, vzala nedávno útokem skupina ozbrojených mužů. Brazilská vláda se domnívá, že kmen ve státě Acre ohrožují obchodníci s drogami, kteří tudy chtějí vést pašeráckou stezku z Peru do Brazílie. Indiáni se po útoku ztratili, napsal server Live Science.

Článek

"Domníváme se, že je donutili uprchnout," napsal v e-mailu médiím Carlos Lisboa Travassos z vládního úřadu pro izolované domorodé kmeny.

Stanice, která slouží k ochraně kmene Panoan, jenž byl poprvé vyfotografován z letadla před třemi lety, se nachází na řece Envira asi 23 kilometrů od hranice s Peru, ale více než 200 kilometrů od nejbližšího brazilského města.

"Máme o kmen velké obavy," uvedl Travassos. Kromě toho, že byl v místě objeven pytel s 20 kilogramy kokainu, v sobotu strážci našli batoh jednoho z útočníků, který ukrýval i zlomený šíp patřící zřejmě jednomu z indiánů. „Šípy jsou jako identifikační průkazy pro izolované indiány. Tato situace by mohla být největší ránou pro ochranu domorodců,“ dodal Travassos.

Foto: Funai-Frente de Protecao Etno-Ambiental Envira/Handout, Reuters

V Peru a Brazílii žije víc než polovina z celosvětově asi 100 kmenů, které neudržují kontakt s civilizací.

Brazilská média se domnívají, že útočníci z Peru chtějí místem pašovat do Brazílie drogy. Podle některých by dokonce přímo v Acre rádi pěstovali koku. Policie údajně zadržela jednoho muže portugalské národnosti, který byl kvůli pašování drog zatčen a vyhoštěn už v březnu.

Do oblasti se mezitím vrátil velitel strážního přepadené strážní stanice. Spatřil zde několik skupin mužů ozbrojených samopaly a puškami.

Střet s okolním světem může být jejich záhuba

Snímky červeně pomalovaných příslušníků kmene Panoan s luky a šípy v rukou byly poprvé na objednávku brazilské vlády pořízeny v roce 2008. V Peru a Brazílii žije víc než polovina z celosvětově asi 100 kmenů, které neudržují kontakt s civilizací.

Zbraně ale nejsou to jediné, co domorodce ohrožuje. Zkázu jim mohou přinést i běžné nemoci, proti nimž nemají vybudovanou žádnou ochranu.

Reklama

Výběr článků

Načítám