Hlavní obsah

Ivanka Trumpová používala soukromý účet. Za totéž chtěl Trump poslat Clintonovou za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka používala loni soukromý e-mailový účet pro kontakt s představiteli Bílého domu, jejich poradci a asistenty. Uvedl to list The Washington Post s odvoláním na nezávislý dozorčí orgán American Oversight. Ivanka Trumpová zastává funkci poradkyně prezidenta.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Donald Trump s dcerou Ivankou

Článek

„Prezidentova rodina není nad zákonem,“ uvedl předseda společnosti American Oversight Austin Evers. „Jsou tu vážné otázky, které by měl kongres okamžitě vyřešit. Poskytla Ivanka své e-maily k uložení, jak to vyžaduje zákon? Posílala tajné informace soukromým kanálem?“ ptá se Evers. Podle něj odeslala Trumpová stovky e-mailů.

Zákon o záznamech činů prezidenta vyžaduje, aby se veškerá oficiální komunikace Bílého domu uchovávala.

List uvedl, že advokát Ivanky Trumpové Abbe Lowell přeposlal všechny e-maily, které se podle něj vztahovaly k oficiální činnosti vlády, na její vládní účet. Je přesvědčen, že tím nebyl porušen zákon.

„Jako většina lidí paní Trumpová před vstupem do vládních služeb používala soukromý e-mail. Po nástupu do vlády jí byl poskytnut vládní účet pro oficiální použití. Během přechodného období, než se jí dostalo v Bílém domě stejného školení, jako těm před ní, paní Trumpová občas používala svůj soukromý účet, skoro vždy pro plánování rodinných záležitostí,“ uvedla kancelář advokáta Lowella.

Clintonovou chtěl Trump za totéž poslat za mříže

Bílý dům nijak nekomentoval, jak zacházela Ivanka Trumpová s e-mailem, uvedla televize CNN. Stejný problém měl už před ní v září její manžel Jared Kushner. Soukromý e-mail používali i bývalý šéf kanceláře Bílého domu Reince Preibus a poradce Steve Bannon.

Právě použití soukromého e-mailu současný prezident Donald Trump využíval v předvolební kampani k útokům na demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Ta v době, kdy působila jako ministryně zahraničí, nepoužívala vládní účet, ale soukromý e-mailový server.

Trump kvůli tomu označil Clintonovou za „křiváckou Hillary” a prohlašoval, že kvůli posílání elektronické pošty ze soukromého účtu poputuje za mříže. Podle amerických vyšetřovatelů se sice dopustila hrubé nedbalosti, nikoli ale trestného činu. Stíhání proto zahájeno nebylo.

„Více než dva roky prezident Trump a vysoce postavení představitelé Kongresu jasně vyjadřovali svůj názor, že používání soukromého e-mailového účtu pro vládní záležitosti považují za vážný přečin, který si žádá vyšetřování a dokonce stíhání, a my očekáváme, že stejný standard bude uplatněn i v tomto případě,” komentoval to Evers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám