Hlavní obsah

Ivance Trumpové kyne v Bílém domě důležité místo

Ivanka Trumpová, dcera budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, bude nejspíše zastávat důležité funkce v úřadu svého otce. Některé z nich zahrnují i úlohy, které běžně připadají první dámě, uvedla ve čtvrtek na svém webu televize CNN s tím, že Trump s manželkou Melanií i tak v Bílém domě počítá.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Eric Trump a jeho sestra Ivanka

Článek

Nejmenovaný zdroj pro CNN uvedl, že Ivanka, dcera z Trumpova bývalého manželství s Češkou Ivanou Trumpovou, bude nejspíše mimo jiné rovněž působit jako otcova poradkyně v záležitostech nejrůznějšího druhu – od záležitostí mateřské dovolené až po klimatické změny. Funkce Ivančina manžela Jareda Kushnera rovněž zatím nebyla určena.

Údajně se však očekává, že se s Trumpem odstěhují do Washingtonu a budou s ním úzce spolupracovat ve vládě. Manželský pár strávil neděli hledáním

obydlí ve washingtonské čtvrti Georgetown.

Foto: ČTK/AP

Nově zvolený americký prezident Donald Trump

Donald mladší a Eric, dva Trumpovi synové, se podle slov příštího prezidenta rovněž zapojí do administrativy. Podrobnosti o dosazování členů své rodiny do úřadu však Trump zatím nechce prozradit.

CNN rovněž upozorňuje na federální zákon proti nepotismu, tedy protežování příbuzných na lukrativní posty. Ten se vztahuje i na Kushera, který není Trumpovým pokrevním příbuzným. Mezerou v zákoně je však prohlášení, že viníci „nejsou oprávněni pobírat plat“ od federální vlády.

Podle CNN se tak dá očekávat, že Trumpovi příbuzní budou funkce i přesto vykonávat, jen za to nebudou placeni.

Romneyho neteř šéfkou republikánů?

V čele Republikánské strany by měla podle Trumpa stanout Ronna Romneyová-McDanielová, neteř Mitta Romneyho. Ta nyní vede republikány ve státě Michigan. Trump, který hodlá výrazně zvýšit svůj vliv na chod strany, podporu příbuzné velkého kritika z kampaně vyjádřil ve středu. Dosavadní předseda řídícího republikánského výboru Reince Priebus odstoupí v lednu, bude personálním šéfem Bílého domu.

Trump se v listopadových volbách stal prvním republikánem po 28 letech, jemuž se podařilo zvítězit ve státě tradičně podporujícím demokraty, a Michigan byl jedním z klíčů na jeho cestě do Bílého domu.

Trump ve čtvrtek také opět zpochybnil roli Ruska na kybernetickém útoku proti serverům Demokratické strany.

Na Twitteru si také položil otázku, proč prezident Obama s reakcí na hackerský skandál tak dlouho otálel.

Související téma:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Americké zpravodajské služby podle amerických médií dospěly k závěru, že s postupem kampaně prezidentských voleb věnovali ruští představitelé zvýšenou pozornost snaze pomoci Trumpovi. Manipulování s odcizenými maily demokratů prý osobně řídil Putin, který je bývalým agentem KGB. Žádné důkazy potvrzující tyto závěry ale tajní nepředložili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám