Hlavní obsah

Islámský stát nakupuje zbraně ve východní Evropě, tvrdí Rusko

New York

Rada bezpečnosti OSN přijala ve čtvrtek novou rezoluci proti Islámskému státu (IS) navrženou USA a Ruskem. Rada vyzvala, aby se další země připojily k dlouhodobým finančním sankcím vůči IS, který podle ruského velvyslance Vitalije Čurkina kromě jiného nakupuje zbraně s pomocí nastrčených firem ve východní Evropě. Konkrétní státy ale nejmenoval.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci Islámského státu v Sýrii. Ilustrační foto

Článek

„Ne všichni a všude bohužel splňují závazky,“ prohlásil Čurkin a dodal, že „zvláštní odpovědnost při potlačování finančních kanálů Islámského státu nevyhnutelně leží na státech sousedících s Irákem a Sýrii“, kde IS ovládá rozsáhlá území.

Rada bezpečnosti také vyzvala jednotlivé země, aby hlásily všechny případy, kdy se jim podařilo zabránit transferu ropy, ropných produktů a příbuzných materiálů od Islámského státu nebo radikální syrské Fronty an-Nusra přes své území.

Zatímco americký ministr financí Jack Lew k tomu řekl, že Islámský stát vydělal na ropě prodávané na černém trhu odhadem půl miliardy amerických dolarů, ruský velvyslanec Čurkin doplnil, že dalších v přepočtu 250 miliónů dolarů ročně IS získá z prodeje fosfátů, okolo 200 miliónů dolarů z prodeje obilovin a 100 miliónů dolarů z prodeje cementu.

Islámský stát podle Čurkina vyčleňuje měsíčně 30 miliónů dolarů na nákup zbraní a munic, k čemuž využívá fingovaných firem ve východní Evropě. Od září podle Čurkina džihádisté získali munici pro granátomety Grad, ruční protitankové střely, náboje do samohybných houfnic i ruční palné zbraně.

"Stojí za pozornost, že většina těchto dodávek jsou sovětské modely vyráběné v podnicích ve východní Evropě na základě prošlých sovětských licencí," citovala agentura TASS Čurkina, který své tvrzení dál nerozvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám