Hlavní obsah

Hurikán Jóta zesílil, vítr má rychlost 230 km/h

Tegucigalpa/Managua

Hurikán Jóta (Iota), který má v pondělí večer místního času dorazit nad pobřeží Hondurasu a Nikaraguy, zesílil už na čtvrtý stupeň z maximálních pěti. Provází ho vítr o rychlosti až 230 kilometrů v hodině, informovala agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Jóta je už třicátým letošním hurikánem.

Foto: Luis Guillermo Ferrebus, Reuters

Povodně v kolumbijské Cartageně po přechodu hurikánu Jóta

Článek

„Jóta nadále sílí, dostal se do nebezpečné kategorie čtyři. Očekáváme, že do Střední Ameriky přinese katastrofický vítr, bouři ohrožující životy a také extrémní srážky,” varovalo NHC na Twitteru.

Jóta je druhým hurikánem, který Střední Ameriku postihne během dvou týdnů. Oblast se ještě nevzpamatovala z následků hurikánu Eta, který zpustošil značné území v regionu a vyžádal si nejméně 150 obětí. [celá zpráva]

Honduras a Nikaragua, odkud už léta utíkají před chudobou a kriminalitou tisíce lidí do Mexika ve snaze dostat se do USA, se na další hurikán připravují evakuacemi obyvatel z níže položených pobřežních oblastí.

Nikaragujské pobřeží už v neděli večer zasáhly lijáky a silný vítr. Úřady Hondurasu a Nikaraguy se obávají nových záplav a sesuvů půdy umocněných tím, že půda je ještě plná vody kvůli lijákům z předchozího hurikánu.

h

Přes Honduras a Nikaraguu by se měl hurikán Jóta posouvat na západ do Salvadoru, lijáky a deště kvůli němu očekávají i v Kostarice a Panamě, které ale živel přímo zasáhnout nemá. Už zasáhl Kolumbii, kde vyvolal povodně.

Rekordní počet hurikánů

Letošní sezona hurikánů nad Atlantikem je výjimečně rušná - nad oceánem se vytvořilo tolik cyklon, že meteorologům došla předem připravená jména, takže se museli uchýlit k pojmenovávání bouří podle řecké abecedy. Jóta je již 30. tropickou bouří této sezony nad Atlantikem, která by měla trvat do konce tohoto měsíce, uvedla AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám