Hlavní obsah

Honduras má po puči dva prezidenty, zasedne Rada bezpečnosti OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Armáda dosadila do čela Hondurasu po nedělním puči nového prezidenta Roberta Michelettiho. Dosavadní levicový prezident José Manuel Zelaya byl v neděli násilně sesazen a eskortován do Kostariky. Moci se však vzdát nemíní. Krizi v Hondurasu projedná Rada bezpečnosti OSN. Americký prezident Barack Obama již oznámil, že podnikne kroky znovunastolení Zelayi.

Foto: Reuters

José Manuel Zelaya Nicaragui krizovém

Článek

Micheletti byl do funkce uveden jako prozatímní prezident. Okamžitě vyhlásil stanné právo na neomezenou dobu. Micheletti byl dosud v čele Kongresu. Před zákonodárci, kteří ho schválili ve funkci, byl předčten údajný dopis Zelayi, že rezignuje, aby neštěpil zemi. Bývalý prezident však jeho pravost popřel.

Americký prezident Barack Obama označil nedělní převrat v Hondurasu za nelegální a prohlásil, že svržený prezident Manuel Zelaya zůstává pro USA hlavou této latinskoamerické země. Obama to podle agentur prohlásil ve Washingtonu po schůzce s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem a dodal, že USA spolu s Organizací amerických států (OAS) budou pracovat na znovunastolení Zelayi.

Byl by to hrůzný precedent, pokud by honduraský převrat nebyl odražen a svržený prezident Zelaya nebyl znovu uveden do úřadu.
Barack Obama, prezident USA

"Byl by to hrůzný precedent, pokud by honduraský převrat nebyl odražen a svržený prezident Zelaya nebyl znovu uveden do úřadu," řekl Obama podle agentury Reuters.  

Zelayu odvezli v pyžamu

Zelayu probudila v neděli ráno střelba. Z domu ho vyvedli v pyžamu a dopravili na leteckou základnu, odkud ho převezli do Kostariky. Zelaya tvrdí, že nepožádal o azyl. Akci armády označuje jako brutální únos.

Prezident byl odstaven od moci v den, kdy se konalo kontroverzní referendum. Zelaya se v něm snažil prosadit, aby mohl být prezidentem i po vypršení současného funkčního období. Když armáda odmítla pomoci s uspořádáním referenda, odstavil náčelníka štábu a odmítl ho uvést zpátky do funkce, byť mu to soud nakázal

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám