Hlavní obsah

Hizballáh by měl přestat se "svinstvem", řekl Bush

– PETROHRAD

George Bush si nebral při soukromém rozhovoru s Tonym Blairem servítky o situaci na Blízkém východě. Podle amerického prezidenta "by Sýrie měla přimět Hizballáh, aby přestal dělat tohle svinstvo". Problémem je, že dialog obou politiků přenášel zapnutý mikrofon.

Článek

"Myslím, že Condi (Condoleezza Riceová) vyrazí hodně brzy (na Blízký východ)," řekl dále Bush.

Blair odpověděl: "Dobře, na tom hodně záleží, nějaký čas potrvá, než se to urovná." Riceová se dala v neděli slyšet, že pokud by to pomohlo, uvažovala by o cestě do regionu.

Ačkoliv Bush používal jadrných výrazů, mluvil v podstatě o tématu, které se táhlo celým summitem - že Sýrie podporuje radikální šíitské hnutí Hizballáh v jižním Libanonu a že by je měla donutit, aby přestalo odstřelovat Izrael a vrátilo zajaté izraelské vojáky.

Bush si dobíral Annana

Vypadalo to také, že si americký prezident stěžuje na generálního tajemníka OSN Kofiho Annana, který si přeje okamžité příměří s cílem zastavit násilí mezi Izraelem a Hizballáhem.

"Nelíbí se mi ten sled," prohlásil Bush. "Jeho záměrem je v zásadě dosáhnout příměří děj se co děj a pak už to nějak dopadne."

"Myslím, že opravdu těžké je to, že to nelze zarazit, dokud nebude dosaženo souhlasu s mezinárodní přítomností," reagoval britský ministerský předseda. Ten tuto myšlenku podporuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám