Hlavní obsah

Havanu bičovaly devítimetrové vlny, kubánská metropole byla 24 hodin bez proudu

– Havana

Vlny vysoké až devět metrů bičovaly v neděli nábřeží v kubánském hlavním městě Havaně, když se přes ostrov přehnal hurikán Irma. Evakuovat se museli obyvatelé zaplavených čtvrtí i zahraniční návštěvníci ubytovaní v proslulých hotelech u pláže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havana je po hurikánu Irma pod vodouVideo: Reuters

 
Článek

Ačkoliv Irma nezasáhla Havanu přímo a vichry a lijáky, které přinesla, neměly takovou intenzitu jako předtím jinde v Karibiku a později na floridském pobřeží, přesto pobřeží bičovaly mohutné vlny a celé město se na 24 hodin ocitlo bez elektřiny.

„Je to velká katastrofa. Můj dům, podnik, všechno je zničeno. Živím se jako tesař. Snažil jsem se vynést věci do patra, ale ta voda byla moc rychlá a sahala vysoko,“ řekl agentuře Reuters Yarlo Sánchez.

„Je to strašné, naše domy, nábytek. Teď musíme čekat, až voda opadne, abychom to mohli vysušit,“ dodala další obyvatelka Havany Mayda Vielová.

Záchranáři měli plné ruce práce už v noci na neděli a hned poté, co se hurikán prohnal podél severovýchodního pobřeží Kuby, začalo se s úklidem a opravami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po hurikánu Irma zmizela ze zátoky Tampa Bay vodaVideo: Reuters

Ne všichni však v souvislosti s řáděním živlu truchlí. Agentura Reuters v pondělí přinesla zprávu, že turisté v zaplavených ulicích slaví a místní lidé si užívají možnost zadovádět si ve vodě.

Hurikán Irma byla nejsilnější bouře na Kubě od 30. let minulého století.

A zapíše se i mezi nejsilnější hurikány ve Spojených státech. Tam už krátce předtím způsobil výrazné škody hurikán Harvey. Je to poprvé od začátku měření, co USA postihly v jednom roce dva hurikány čtvrté a vyšší kategorie. [celá zpráva]

Kategorie hurikánů (Saffirova-Simpsonova stupnice)
Kategorie 1
Rychlost větru 119 až 153 km/h. Nebezpečný vítr, který strhává střešní krytinu nebo okapy, láme větve stromů nebo vyvrací stromy s mělkými kořeny. Kvůli poškozenému vedení elektrického napětí dochází k výpadkům proudu i na několik dní.
Kategorie 2
Rychlost větru 154 až 177 km/h. Velmi nebezpečný vítr, škody na majetku bývají větší. Kvůli stromům a větvím popadaným na silnice dochází ke kolapsům v dopravě, výpadky proudu kvůli poškozenému vedení mohou trvat až týdny.
Kategorie 3
Rychlost větru 178 až 208 km/h. Devastující vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách a láme či vyvrací stromy. Velké problémy v dopravě, elektřina a voda nemusí být k dispozici až několik týdnů po bouři.
Kategorie 4
Rychlost větru 209 až 251 km/h. Katastrofické následky. Vichr zanechává rozsáhlé škody na střechách i na zdech domů, většina stromů je větrem polámána či vyvrácena z kořenů a sloupy elektrického napětí jsou strženy. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Kategorie 5
Rychlost větru 252 km/h a vyšší. Katastrofické následky. Zničeno je vysoké procento domů, stromy polámané či vyvrácené z kořenů, stržené sloupy elektrického napětí. Dlouhodobý výpadek proudu, většina oblasti je po týdny až měsíce neobyvatelná.
Zdroj: NHC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám