Hlavní obsah

Hašení požárů v Kalifornii sabotují drony zvědavců

Kalifornští hasiči čelí při hašení rozsáhlých lesních požárů nové překážce - bezpilotním letounům zvědavců. Ti se chtějí na devastující přírodní katastrofu podívat zblízka. Ohrožují tím ale životy a majetek lidí, protože brání vrtulníkům hasičů v práci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecké záběry na lesní požáry v okrese Mendocino v KaliforniiVideo: Reuters

 
Článek

Hasiči dosud nad kritickou oblastí zaregistrovali pět dronů. Jejich přítomnost v zakouřeném prostředí nad požárem ohrožovala piloty helikoptér, a tak muselo být hašení přerušeno.

„Naštěstí nikdo nezemřel ani neutrpěl zranění, ale 15 nebo 20 minut, po které byly vrtulníky na zemi, znamená, že byl ztracen jeden cyklus hašení, díky němuž by o život nebojovalo tolik lidí,“ řekl CNN mluvčí hasičů Eric Sherwin.

Hasí už 36 tisíc lidí

Do boje s katastrofálními lesními požáry v Kalifornii bylo nasazeno už 36 tisíc hasičů a dobrovolníků. Plameny, které zachvátily už 42 tisíc hektarů půdy, se ale stále nedaří dostat pod kontrolu.

Celkem kalifornští záchranáři evidují sedmnáct větších či menších požárů, z nichž zhruba čtvrtina je pod kontrolou. Živel si prozatím vyžádal životy šesti lidí, dalších devatenáct je pohřešováno. Své domovy muselo opustit přes 27 tisíc lidí.

S největší silou živel řádí v okolí města Reddingu, postiženého extrémním suchem a vysokými teplotami. Části města jeho obyvatelé v chaosu opustili, přesto na místě zemřeli dva hasiči a čtyři civilisté.

Město Lakeport je prakticky vylidněné a prudký vítr roznáší prach a popel po okolních vypálených vinicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám