Hlavní obsah

Haitští únosci žádají za propuštění amerických misionářů 372 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Za každého ze 17 severoamerických misionářů na Haiti chtějí únosci milion dolarů (21,9 milionu korun), potvrdil haitský ministr spravedlnosti Liszt Quitel. Podle serveru The New York Times jsou mezi unesenými také děti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za všechny zajatce z charitativní organizace Christian Aid Ministries tak gang požaduje celkem 17 milionů dolarů (přes 372 milionů korun). Skupinu tvoří 16 Američanů a jeden Kanaďan. Mezi zajatými je prý i pět dětí.

Skupina byla zadržena v sobotu na předměstí Port-au-Prince. „Požadavky na výkupné obdržel člen haitské pobočky ministerstva křesťanské pomoci – žádají milion dolarů za osobu,“ potvrdil Quitel.

Ozbrojený gang v Haiti unesl 17 amerických misionářů

Zahraniční

„Členové těchto gangů většinou vědí, že tyto požadavky nebudou splněny a očekávají nabídky od rodin zajatých. Vyjednávání většinou trvají několik dní a výjimečně i týdnů,“ dodal ministr.

Gang zatím nestanovil, dokdy musí platba proběhnout.

Únosy bohatých i chudých jsou v Haiti v posledních letech až znepokojivě časté. Zajetí tak velké skupiny Američanů ale šokovalo i místní úředníky. Hlavní město Port-au-Prince ovládají gangy a narůstá tam násilí.

Do vraždy haitského prezidenta je zapleten nový premiér, tvrdí prokuratura

Amerika

NY Times uvádí, že podle některých odhadů mají gangy kontrolu nad polovinou města. V pondělí například střílely na školní autobus.

Bezpečnost v Haiti, a především v jeho hlavním městě, se rozpadla. V červenci letošního roku dokonce skupina útočníků zastřelila prezidenta Jovenela Moïseho přímo v jeho rezidenci.

Čtyři pachatelé byli nakonec policií zastřeleni a další dva zadrženi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám