Hlavní obsah

Haiti bude vládnout zpěvák Martelly

Port-au-Prince

Zpěvák Michel "Sweet Micky" Martelly získal podle předběžných výsledků v druhém kole prezidentských voleb na Haiti dvě třetiny hlasů. Stal se tak jejich vítězem. Padesátiletý Martelly nemá v politice žádné zkušenosti, přesto porazil o dvacet let starší Mirlande Manigatovou.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Vítěz haitských prezidentských voleb zpěvák Michel Martelly

Článek

Podle předběžných výsledků, které v úterý zveřejnila volební komise, obdržel 67,57 procenta hlasů, zatímco pro jeho soupeřku Mirlande Manigatovou se vyslovilo 31,74 procenta voličů.

Ihned po vyhlášení předběžných výsledků vypukly v ulicích haitské metropole oslavy. Martellyho stoupenci s jeho portréty zaplavili ulice, zpívali a odpalovali zábavní pyrotechniku. V předvolební kampani Martelly sliboval zásah proti korupci, která Haiti ovládá desítky let.

Čeká ho těžký úkol, Haiti se stále nevzpamatovalo z loňského zemětřesení, ve stanech žije několik set tisíc lidí a epidemie cholery dál hrozí zemi.

"Martellyho vítězství odráží odmítnutí politické třídy, která vládla i byla v opozici," vysvětluje odborník na Haiti z Virginské univerzity Robert Fatton. Martellyho podporoval Wyclef Jean. Pomohlo mu, že ho podpořilo pět kandidátů, kteří se nedostali do druhého kola.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám