Hlavní obsah

Guvernér Illionois kšeftoval s křeslem do Senátu, chtěl peníze i post ministra

Novinky, CNN,
CHICAGO
Aktualizováno

Na kauci byl v noci na středu propuštěn guvernér amerického státu Illinois Rod Blagojevich, který je podezřelý z korupce nebývalých rozměrů. Senátorské křeslo po Baracku Obamovi nabízel za výhody pro sebe. Plyne to z odposlechů FBI. Blagojevich ze své funkce rozhodoval o tom, kdo usedne do křesla senátora. Chtěl je přenechat nejvyšší nabídce.

Článek

Kauce byla překvapivě nízká, činila jen 4500 dolarů (86 000 korun), propadl mu však pas. Blagojevichovi hrozí i odvolání z funkce.

Blagojevich a šéf jeho kanceláře John Harris byli zadrženi v úterý ráno místního času agenty Federální vyšetřovací služby. Žalobce Patrick Fitzgerald hřímal, že jde o bezprecedentní případ v americké historii. „Guvernér Blagojevich nás zavedl do nových hloubek. Z jeho činu by se mohl Abraham Lincoln otáčet v hrobě.“ Lincoln byl v Kongresu za stát Illionois, než byl zvolen prezidentem.

Blagojevich byl obviněn z přípravy podvodu a z toho, že vyžadoval úplatky. Z odposlechů plyne, že se pokoušel za křeslo v Senátu, které se uprázdnilo po zvolení Baracka Obamy prezidentem USA, získat výhody pro sebe a svou ženu Patti. Pro ni chtěl místo ve správní radě nebo v nadaci, sám pak požadoval post ministra zdravotnictví nebo alespoň post velvyslance.

Blagojevich chtěl být prezidentem

Pokud by nedostal dost, zvažoval, že by do křesla senátora usedl sám. Jako senátor by měl přístup k mnohem větším zdrojům než jako guvernér. Senátní křeslo by mu také pomohlo v boji o nominaci do prezidentských voleb v roce 2016.

„Když mi nenabídnou nic hodnotného, mohl bych si je vzít sám,“ řekl o křesle v senátu v jednom z odposlechů. Mnohá jsou prošpikovány vulgarismy a narážkami, že takovéto zlaté vejce nedá zadarmo. „Chci nadělat prachy,“ řekl Blagojevich v jednom z telefonních rozhovorů

Korupce je však rozsáhlejší, Blagojevich si nechával platit od podnikatelů, jimž dohazoval zakázky. Sponzorovali také jeho kampaň. Do sítě je zapleten i odsouzený chicagský realitní magnát Tony Rezko.

Obama se s Blagojevichem nestýkal

Budoucí americký prezident Barack Obama uvedl, že se s guvernérem nestýkal v době, kdy on začal hledat nástupce za něj. Sám připustil, že je případem roztrpčen, dodal ale, že dokud není vyšetřování ukončeno, nepřísluší mu komentovat je.

Obama byl spojován s Rezkem, od nějž koupil pozemek. Dal mu také peníze na kampaň. Ty však Obama nevyužil a věnoval je na charitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám