Hlavní obsah

Guatemalští vojáci dostali za masakr vesničanů 6000 let žaláře

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři bývalí příslušníci speciální jednotky guatemalské armády byli v úterý odsouzeni na více než 6000 let za mřížemi. Soud je uznal vinnými z masakru více než 200 obyvatel vesnice Dos Erres během občanské války v roce 1982.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Carlos Antonio Carías byl odsouzen k 6066 letům vězení.

Článek

Kvarteto se podle verdiktu dopustilo zločinů proti lidskosti. Za zabití každého z 201 vesničanů jim byl vyměřen trest 30 roků vězení. Verdikt v soudní síni provázel dlouho trvající jásot příbuzných obětí. Soud čeká i další jejich kolegy.

Zatímco Daniel Martinez, Manuel Pop Sun a Reyes Collin Gualip byli odsouzeni na 6060 let, Carlos Carías dostal šest let navíc za násilnou loupež.

Svoji vinu vojáci odmítají. "Jednal jsem v zájmu dobra," uvedl Carías.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Verdikt vyvolal dlouho trvající jásot v soudní síni.

Masakr v Dos Erres byl jednou z nejkrvavějších epizod 36 let trvající občanské války v Guatemale. Zvláštní armádní jednotka Kaibiles v prosinci 1982 ve vesnici hledala informace o levicových povstalcích, které měli vesničané podporovat. Vojáci v průběhu tří dnů vesničany vyslýchali a mučili.

Soud stanovil počet obětí, mezi nimiž byli i senioři, děti a ženy, na 201, ale bývalý prezident Alfonso Portillo přiznal 226 mrtvých, zatímco příbuzní obětí hovoří o 250 zabitých. Množství lidí vojáci znásilnili, než je usmrtili. Jejich těla naházeli do studní.

Portillo sice přiznal odpovědnost státu za masakr a příbuzným kompenzace v přepočtu ve výši 30 miliónu korun, až dosud však nebyl za vraždy nikdo souzen, i když incident začali vyšetřovat v roce 1994.

Během občanské války, která skončila v roce 1996, zemřelo okolo 200 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám